Вернуться назад Распечатать

Копчена курка в домашніх умовах

Копчена курка в домашніх умовах
Копчена курка, приготована в домашніх умовах виходить набагато ароматніший і смачніше придбаної в магазині. Крім того, зроблена власноруч закуска на сто відсотків позбавлена усіляких шкідливих домішок, які не завжди добропорядні виробники додають в маринад для посилення і поліпшення смаку, а то і для маскування несвіжого сировини.
Далі ми розповімо, як зробити копчену курку будинку в коптильні гарячого копчення і розкриємо всі тонкощі і секрети приготування такого.

Копчена курка в домашніх умовах - рецепт в коптильні


Інгредієнти:

  • ціла курка середнього розміру – 1 шт.;

  • сіль кам'яна не йодована – 90 г;

  • цукровий пісок – 25 г;

  • приправа для птиці – за смаком;

  • напівсолодке біле вино – 160 мл


  • Приготування
    Для копчення необхідно вибрати тільки свіжу курячу тушку бройлерних порід. Абсолютно непридатна для приготування такого перемороженная птах, її м'ясо в кращому випадку вийде рихлим і несмачним, а в гіршому взагалі розпадеться і відстане від кісток під час копчення.
    Отже, свіжу курку споліскуємо прохолодною водою, позбавляє від залишків пір'я і ретельно обсушуємо. Якщо є необхідність прискорити процес маринування і копчення, то можна розрізати тушку птиці вздовж грудки і розгорнути як курча тютюну.
    Тепер готуємо пряну суміш для маринування. Змішуємо цукровий пісок із сіллю і міксом ароматних спецій і прянощів для птиці, заливаємо все білим вином напівсолодким і натираємо отриманої субстанцією м'ясо курки з усіх боків, зовні і всередині. Для швидкого просочування можна залишити курку на пару годин при кімнатних умовах, а для традиційного помістити годин на п'ять-сім на полицю холодильника. По закінченні часу обтираем залишки маринаду і спецій серветками і укладаємо птицю на решітку коптильні гарячого копчення. Попередньо на дно пристрою насипаємо вологих тирси з деревини вільхи або фруктових дерев і додатково встановлюємо піддон для збору жиру.
    Температура під час всього процесу копчення повинна підтримуватися на рівні 120 градусів. Молоденька тушка птиці, надрізана в області грудки прокоптится вже через одну годину. Для цілої великої тушки потрібно часу вдвічі більше. Готовність курячого м'яса визначаємо за відсутності кривавого соку при проколі.
    Копчена курка в домашніх умовах

    Можна піти дещо іншим шляхом приготування птиці і зробити варено-копчену курку. Для цього промаринованную попередньо тушку відварюємо в підсоленій за смаком воді зі спеціями до напівготовності, а потім викладаємо на решітку коптильні і доводимо до повної готовності вже за допомогою диму.
    Якщо у вас в домашньому арсеналі є коптильня холодного копчення, то птицю можна приготувати і в ній. Для цього промаринованную тушку обмиваємо від залишків спецій, даємо трохи обсохнути на повітрі, після чого поміщаємо в пристрій і коптимо при температурі 40 градусів приблизно три доби.