Молодий осетинський сир готується на манер бринзи і в деякій мірі нагадує її текстуру. Цей ропні сир подають свіжим або використовують рецепти випічки, найпопулярнішим з яких вважаються знамениті осетинські пироги.
Осетинський сир - рецепт в домашніх умовах
Для приготування осетинського сиру знадобиться пепсин. Іноді він продається в таблетках або у формі розчину. Нижче ми наведемо пропорції для приготування сиру з порошком пепсину, але ви можете адаптувати його під наявний під рукою фермент.
Інгредієнти: молоко – 56 л; порошок пепсину на кінчику ножа; сметана – 460 р. Приготування Молоко кімнатної температури заквасьте сметаною. В частині отриманої суміші добре розчиніть пепсиновый порошок і додати його до решти молока із сметаною. Маса швидко почне згортатися. Накрийте ємність з майбутнім сиром і залиште в теплі приблизно на годину. Не чіпайте сир, щоб сформувати рівномірний і однорідний згусток. Після закінчення години розріжте утворився на поверхні згусток ножем на рівні квадрати. Залиште ємність з майбутнім сиром ще на півгодини, щоб згустки опустилися на дно. Обережно перенесіть сирні згустки на покритий подвійним шаром марлі друшляк, зберіть його краю і залиште сир під вантажем на пару годин. По завершенні відведеного часу осетинський сир в домашніх умовах буде готовий, залишиться лише присипати його боки сіллю.
Якщо плануєте залишити сир на зберігання, то занурте його в концентрований соляний розчин.
Як зробити осетинський сир в домашніх умовах?
Інгредієнти: молоко – 43 л; сичужний фермент – 1 флакон; йогурт – 65 мл; чайна ложка солі; сушені трави для обсипання. Приготування Злегка підігрійте молоко і розведіть в ньому невелику кількість йогурту. Залиште суміш закваситься на півгодини, а тим часом розведіть флакон сичужного ферменту у воді, дотримуючись пропорцій, зазначеним в інструкції.
Влийте розведений фермент до молока, перемішайте, накрийте посуд і залиште на годину. По закінченні часу розріжте сирний згусток на порції з допомогою ножа. Дайте згустків опуститися на дно приблизно 15 хвилин, а потім відокремте їх від сироватки, відкиньте на марлю і залиште під вантажем на 3 години. Посоліть поверхню сиру і обсипте травами (при бажанні).
Якщо ви не знаєте, як зберігати осетинський сир в домашніх умовах, то опустіть головку сиру в міцний соляний розчин, щоб надовго зберегти його, або дайте злегка підсохнути і подавайте відразу ж.