Напевно, багато хто хоча б раз бачили в річці молюска схожого на мідію – це перлівниця, або як ще кажуть беззубка. Це цілком їстівний молюск, що живе в прісній воді і може бути досить великим-до 20 см в довжину. За деякими даними у ньому знайдені речовини, які подовжують життя, тому якщо вам пощастило зібрати достатню кількість таких черепашок ми навчимо, як приготувати річкові мідії в домашніх умовах на прикладі конкретних рецептів.
Як правильно приготувати річкові мідії вдома?
Треба відразу зауважити, що для приготування і вживання в їжу придатні тільки щільно закриті мідії, т. к. розкриті раковини означають, що молюск вже помер.
Інгредієнти: річкові мідії; оливкова олія; сіль, лимонний сік, часник, чебрець. Приготування Для початку потрібно добре почистити мідії, тобто помити черепашки зверху, бажано навіть зі щіткою. Потім висипаємо їх у киплячу воду і проварюємо 10 хвилин, за цей час раковини розкриються, підніметься піна і вода стане білою і каламутною, як ніби у неї додали молоко. Цю воду зливаємо і промиваємо чистою. Потім потрібно витягти з мушлі самого молюска, після варіння це виходить досить легко. Важливо позбутися жорсткої плівки, якою він кріпиться до раковини, тому що в ній якраз і збирається увесь бруд і сміття. Щоб остаточно очистити мідії посипаємо їх дрібною сіллю, збризкуємо лимонним соком і трохи перетираємо, а потім добре промиваємо.
На сковороду наливаємо трохи олії і викладаємо чисту м'якоть обсмажуємо на невеликому вогні 5 хвилин, потім додаємо трохи часнику, подрібненого в пресі і листочки чебрецю і готуємо ще 5 хвилин. Взагалі ви можете експериментувати зі спеціями, т. к. це базовий рецепт, а все інше-справа смаку. Можна навіть додати вершків і отримати чудовий соус до спагетті, можна також обсмажити разом з овочами і т. д.
Як смачно приготувати річкових мідій на вогнищі?
Для того щоб ситно попоїсти доведеться назбирати дуже багато мідій, але, щоб просто поласувати делікатесом досить і тієї кількості, про який розповість рецепт нижче.
Інгредієнти: мідії – 30 шт.; лимон – 1/2 шт.; петрушка – 5 гілочок; соєвий соус – 60 мл; часник сухий – 10 г; приправа каррі – 5 гр. Приготування Природно приготування починаємо з очищення і розкриття раковин з допомогою окропу, як ми розповідали в попередньому рецепті. Коли у вас готова чиста м'якоть заливаємо її соєвим соусом, лимонним соком і заправляємо спеціями, залишаємо так маринуватися хоча б на годинку. Потім нанизуємо на шпажки і готуємо на вугіллі як звичайний шашлик, тільки по часу це буде не більше 10 хвилин, інакше делікатес зовсім висохне.