Відомо чимало способів зберігати продукти. Найбільш стародавні і популярні – соління, копчення, маринування. Копчені продукти, однак, містять канцерогени, сіль у великих кількостях теж шкідлива, Таким чином, маринована риба – це завжди смачне, дуже невитратне і по часу, і по вартості блюдо. Розповімо, як маринувати рибу морську, озерну або річкову.
Загальні моменти Отже, якщо ваш вибір – маринована риба, то головна умова смачного і корисного страви – свіжість вихідного продукту. Йдемо в магазин або на ринок і уважно оглядаємо рибку. Лусочки повинні щільно прилягати до шкірці і не відвалюватися, якщо ви провели по них пальцем. Очі – ясні і без замутненности. Принюхується – повинен бути запах води, водоростей, але ніяк не тіни або хімікатів. Перевіряємо зябра і вибираємо рибу, у якої вони щільні, червоні, тушки з ніби рваними або пересохлими темними зябрами залишаємо на прилавку. Якщо риба заморожена, оцінюємо кількість ожеледі – шар глазурі повинен бути тонким, прозорим, без кривавих патьоків.
Морська або озерна Якщо ви ще не визначилися, як будете маринувати рибу в домашніх умовах, вирішуйте, що за рибку ви принесете з «риболовлі». Краще маринувати морські види. Ідеально підходять лососеві, тунцовые, сельдевые риби. Їх м'ясо досить жирне, тому при мариновке вийде ніжний, соковитий делікатес.
Можна замаринувати і прісноводні примірники – форель, карпи теж виходять смачно. Головне пам'ятайте – маринована риба в домашніх умовах стане прикрасою столу, тільки якщо в ній достатню кількість жиру.
Про маринадах Основа процесу маринування – приміщення продукту в кисле середовище. Традиційно готується маринована риба в оцті. Однак такий варіант підходить далеко не всім. Оцет можна замінити соком лимона, особливо якщо додати до нього інші цікаві інгредієнти, наприклад, якісний соєвий соус, зелений чай або поєднання цибулі та спецій. Традиційних способів два – «на гарячу» (це якщо ми заливаємо рибку гарячим маринадом) і «на холодну» (якщо не кип'ятимо маринад). Першим способом рибка готується швидко – протягом доби. При другому доведеться почекати 3 дні. Однак у другому випадку консистенція риби буде щільніше, ніж у першому. Загалом, думайте, вирішуйте. Ну, а спеції підбирайте за смаком – у магазинах їх безліч.
Маринований товстолоб Почнемо з рецепту не самого простого, але свіжого товстолоба або великого коропа в продажу знайти легше, ніж інші види риб.
Інгредієнти: риба (тушка без голови) – близько 12-15 кг; оцет бальзамічний коричневий – 2 ст. ложки; вода кип'ячена температурою близько 40 градусів – 2 л; олія без запаху рослинне – 5-6 ст. ложок; сіль – 15 ст. ложки; набір спецій для маринування риби – 1 ст. ложка. Приготування Товстолобика (можна також приготувати білого амура, коропа, судака) чистимо від луски, виймаємо нутрощі, ретельно промиваємо, щоб чорної плівочки всередині черевця не залишилося. Нарізаємо шматочками як для смаження. Промокнем кожен шматочок паперовим рушником, щільно укладемо їх у скляний, емальований або пластиковий контейнер. У воді розчинний сіль, наллємо додамо оцет і спеції. Добре взболтаем наш маринад і заллємо їм рибку. Поверх нього наллємо масло, закриємо кришкою і залишимо в холодильнику три доби. Вийде ароматна, смачна маринована риба, рецепт підійде і для форелі і інших видів озерної або річкової риби.
Сьомга в маринаді Що може бути смачніше маринованої сьомги, скибочка якої лежить на хлібці з маслом, посипаних дрібно нарізаною зеленою цибулькою! Розповімо, як маринувати червону рибу.
Інгредієнти: шматочки сьомги (можна взяти будь-яку червону рибу без шкіри і кісток) – 1 кг; лимон з тонкою шкіркою – 2-3 шт.; сіль йодована або гірська – 1 ст. ложка; оливкова олія холодного віджиму – 3 ст. ложки; набір приправ і спецій для маринадів – 1 ч. ложка. Приготування Викладаємо підготовлені шматочки сьомги в миску (миємо, обсушуємо серветками), пересипаємо сіллю і спеціями. Поливаємо свіжим лимонним соком і олією, добре перемішуємо. Скільки маринувати рибу, буде залежати від величини шматочків. Тонко нарізані скибочки промаринуются за добу, шматочки вагою більше 100 г доведеться тримати три доби.