Вернуться назад Распечатать

Копчений лящ

Копчений лящ
Знаючі толк в рибі стверджують, що найбільш смачний лящ в копченому вигляді. Саме при такому приготуванні рибка максимально розкриває свої смакові якості. Нижче ми розповімо, як приготувати копченого ляща в домашніх умовах в коптильні, запропонувавши простий і доступний рецепт закуски.

Як приготувати копченого ляща в домашніх умовах - рецепт для коптильні


Інгредієнти:

  • лящ свіжий середнього розміру – 2 шт.;

  • кам'яна сіль – 60 г;

  • перець запашний мелений – 1 щіпка;

  • чебрець – 1 щіпка;

  • орегано – 1 щіпка.


  • Приготування
    Якщо серед усього асортименту домашнього начиння у вас є і коптильня гарячого копчення, то реалізувати цей рецепт буде зовсім нескладно. Тушки ляща позбавляємо від нутрощів, зябер і за бажанням від плавників і хвоста. Тепер промиваємо рибини під проточною прохолодною водою і натираємо з усіх боків і зсередини сумішшю солі кам'яної не йодованої, меленого запашного перцю, орегано і чебрець. Особливу увагу приділяємо голові, присмачивши її додатковою порцією чистої солі.
    Укладаємо лящів у відповідну посудину, прикриваємо кришкою або тарілкою і притискаємо невеликим вантажем. Маємо заготовку в прохолодному місці на сорок вісім годин. По закінченні часу тушки ляща ретельно промиваємо і підвішуємо за голову в провітрюваному місці, а краще на свіжому повітрі під навісом, прикривши марлею. Приблизно через пару годин можемо приступати безпосередньо до гарячого копчення. Для цього на дно коптильні насипаємо попередньо замочені хвилин на п'ятнадцять тріски фруктових дерев, встановлюємо піддон для збору жиру і соків, а на нього грати. Маємо зверху підсохлі рибини, прикриваємо кришкою і встановлюємо конструкцію на сильний вогонь. Хвилин через двадцять кришку ненадовго відкриваємо і даємо вийти пару і рибку трохи підсушитися. Тепер прикриваємо кришкою і залишаємо ляща для копчення на несильному спеці хвилин на тридцять.
    Готової рибці гарячого копчення даємо охолонути і можемо пробувати.
    Взявши цей рецепт в якості основи, можна також приготувати ляща холодного копчення. Але для цього, безумовно, необхідна наявність відповідного пристрою – «холодної» коптильні. В даному випадку підготовленим і просоленным з урахуванням вищевикладених рекомендацій тушкам необхідно дати просушитись додатково. Для цього після промивання від солі і спецій потрібно підвісити лящів як мінімум на добу. Черевця при цьому необхідно додатково відкрити і підперти зубочистками для кращої вентиляції. Коптити рибку необхідно протягом
    Копчений лящ
    діб, після чого можна насолоджуватися прекрасним смаком готової закуски.

    Зберігання копченого ляща


    Лящ гарячого копчення не терпить тривалого зберігання. В упаковці з паперу він може зберігатися свіжим на полиці холодильника не більше трьох діб.
    Продукт холодного копчення менш вимогливий до умов і термінів зберігання. При невисокій вологості його можна зберігати в прохолодному приміщенні протягом місяця. Втім, якщо рибка була правильно приготовлена, з'їдається вона набагато швидше і тривалому зберіганні не потребує.