Пропонуємо рецепти приготування смачних закусок і страв із салаки. Будь-який з варіантів, незважаючи на простоту виконання і відносно малу витратність, порадує вас відмінним результатом.
Шпроти в домашніх умовах з салаки в духовці
Інгредієнти: салака свіжоморожена – 495 г; чай листовий чорний – 2 ч. ложки; цибульна лушпиння – 5 г; вода фільтрована – 480 мл; олія соняшникова або оливкова рафінована – 100 мл; кам'яна сіль – 30 г; оцет 9% – 5 мл; цукровий пісок – 10 г; чорний перець (горошини) – 8-10 шт.; лаврові листи – 4-5 шт. Приготування Першим ділом заварюємо склянкою крутого окропу чорний чай і залишаємо настоятися хвилин на двадцять. Цибульне лушпиння також заливаємо гарячою водою у відповідній посудині, ставимо на вогонь і варимо двадцять хвилин. І чай, і цибульний відвар остуджуємо і проціджуємо.
Поки готується заливка, готуємо салаку. Рыбинки моєму, позбавляє від голів, хвостів і нутрощів і укладаємо щільно гармошкою в казан, форму для запікання або іншу ємність, що підходить для приготування в духовці.
До рибки кидаємо горошини перчика, лаврові листочки і вливаємо олію, даємо останньому проникнути між рыбинками, після чого додаємо сіль, цукор, вливаємо оцет, цибульний відвар і чай і маємо посудину в заздалегідь прогрітій до 150 градусів духовці. Після закипання вмісту знижуємо температуру до 120 градусів і тушкуємо салаку протягом двох годин. Стежимо за тим, щоб рідина, в якій готується рибка, не кипіла.
Готовим шпротами з салаки даємо повністю охолонути і можемо пробувати.
Як приготувати смажену салаку - рецепт
Інгредієнти: салака свіжоморожена – 295 г; олія соняшникова або оливкова рафінована – 100 мл; кам'яна сіль – за смаком; пшеничне борошно – 90 р. Приготування Як правило, невелику салаку смажать цілком, не потрошити, а рибки побільше додатково позбавляють від нутрощів, а іноді і від голів і хвостів. Підготовлені розморожені, промиті рибки підсолюємо великою кам'яною сіллю за смаком і залишаємо хвилин на п'ятнадцять. Після цього паніруємо тушки в борошні і тут же викладаємо їх одним шаром на деякій відстані один від одного в прогріте на сковороді рафінована олія. Смажимо салаку до апетитної рум'яної скоринки з двох сторін. При бажанні для того щоб позбутися від зайвого жиру можна на деякий час викласти рибку на серветку, а тільки після цього перекласти на тарілку для подачі.
Салака пряного посолу у домашніх умовах - рецепт приготування
Інгредієнти: салака свіжоморожена – 495 г; кам'яна сіль – 45 г; цукровий пісок – 5 г; мелена суміш п'яти перців – 1-2 щіпки; коріандр мелений – 1-2 щіпки; горіх мускатний – 1 щіпка; лаврове листя – 2-3 шт. Приготування Для приготування салаки пряного посолу можна використовувати як свіжу, так і свіжоморожену рибу. Останню необхідно попередньо розморозити в спрощених умовах, переклавши її на нижню полицю холодильника.
Перед засолом рибку промиваємо, після чого даємо стекти і трохи обсохнути. За цей час приготуємо суміш для засолювання. Для цього в мисці з'єднуємо кам'яну нейодированную сіль і цукор, додаємо мелену суміш п'яти
перців і коріандр, а також кидаємо щіпку мускатного горіха і розламані на дрібні фрагменти лаврове листя. Зазначимо, що набагато ароматніший і пряне рибка виходить, якщо мелену суміш перців і коріандр приготувати в ступці з цільних горошин.
В емальований лоток, миску або каструлю насипати шар пряної суміші і укладаємо рибку одним шаром, яку також посипаємо все тією ж сумішшю. Повторюємо верстви до останньої салаки. Притискаємо заготівлю кришкою меншого за розміром або тарілкою і кладемо зверху вантаж. Просолюється рибка швидко. Зазвичай для дрібних особин достатньо двох годин.