Поряд з традиційним шашликом на пікніку не меншою популярністю користуються ковбаски, які можна посмажити на решітці. Крім того, їх можна просто приготувати вдома на грилі. Вийде не менш смачно, хіба що не буде вистачати аромату серпанок.
Нижче ми розповімо, як зробити в домашніх умовах заготовки ковбасок для приготування на грилі або мангалі.
Як готувати домашні ковбаски для гриля - рецепт
Інгредієнти: свинина – 21 кг; сало свіже свиняче – 400 г; часник – 2-3 головки; чорний мелений перець – 15 г; мелені зерна коріандру – 10 г; чабер сушений – 5 г; базилік сушений – 5 г; чебрець сушений – 5 г; орегано – 5 г; сіль; кишки свинячі – 5 м. Приготування Свинячі кишки для домашніх ковбасок можна придбати вже готові, правильно підготовлені, або ж вичистити їх самим. Для цього необхідно вивернути спочатку їх навиворіт і ретельно вичистити тильною стороною ножа, щоб отримати практично прозорі стінки кишок без жиру і сторонніх домішок. Те ж саме слід зробити і з лицьового боку. Періодично промиваємо кишки в процесі чищення, а потім заливаємо холодною водою і залишаємо хвилин на тридцять-сорок.
Щоб приготувати фарш, свинину промиваємо й обсушуємо, а з сала зрізаємо додатково шкуру. Нарізаємо всі невеликими скибочками і пропускаємо через м'ясорубку. Додаємо в перекручену основу очищені і продавлені через прес часникові зубці, додаємо за смаком сіль, мелений чорний перець і коріандр, приправляємо також масу сушеним базиліком, чабером, чебрецем і орегано і ретельно вимішуємо. При бажанні грати на м'ясорубку можна встановити як велику, так і дрібну, отримавши в підсумку різну структуру виробів.
Якщо ваша м'ясорубка комплектується спеціальною насадкою для приготування ковбас - чудово, нею і скористаємося для їх набивання. Встановлюємо її замість ножа та решітки і нанизуємо на пластмасову подовжену трубку насадки кишку, зав'язавши її край ниткою. Тепер накладаємо потроху пропускний отвір приладу приготованого фаршу і проворачиваем його м'ясорубкою, просуваючи далі. При виході він буде наповнювати кишку і зрушувати її з трубки. Приблизно через кожні п'ятнадцять сантиметрів перев'язуємо кишку в двох місцях ниткою, щоб відокремити вироби один від одного.
Перед приготуванням на грилі , ковбаски проколюємо зубочисткою в п'яти-семи місцях з двох сторін.
Курячі ковбаски для гриля своїми руками в домашніх умовах
Інгредієнти: куряче м'ясо (м'якоть) – 21 кг; сало свіже свиняче – 650 г; часник – 2-3 головки; чорний свіжозмелену перець – 10 г; білий мелений перець – 5 р; мелені зерна коріандру – 5 г; паприка солодка червона мелена – 10 г; базилік сушений – 5 г; порошок гірчичний – 10 г; апельсинова цедра – 10 г; сіль су; кишки свинячі – 5 м. Приготування Для приготування курячих ковбасок для гриля ми будемо використовувати всі ті ж свинячі кишки. Залежно від того, в якому вигляді вони у вас є, їх необхідно просто замочити перед застосуванням у воді або ж ще додатково почистити.
Поки кишки отмачиваются в холодній воді, готуємо фарш. В даному випадку куряча м'якоть більш ніжна і
м'яка. Тому набагато смачніше вийде, якщо її не перекручувати через м'ясорубку, а просто нарізати дрібненькими шматочками. М'ясорубкою ми тільки скористаємося для подрібнення сала і часникових зубчиків.
З'єднуємо сало, нарізану курку і часникову масу, додаємо за смаком сіль, два види меленого перець і паприку солодку, приправляємо фарш також сушеним базиліком, гірчичним порошком, апельсиновою цедрою і перемішуємо дуже ретельно. Даємо фаршу хвилин п'ятнадцять-двадцять настоятися і приступаємо до набивання ковбас.
Як і свинячі, курячі ковбаски обов'язково проколюємо в декількох місцях перед приготуванням.