Куліш – пшенный густий суп, приготований з використанням сала та інших інгредієнтів. Така страва стане прекрасним і ситним обідом в колі родини або гостей. Сьогодні ми розповімо вам, як варити кулешу на вогнищі.
Рецепт кулешу на багатті
Інгредієнти: пшоно – 205 г; морква – 55 г; цибулина – 2 шт.; картопля – 4 шт.; масло вершкове – 105 г; свиняче свіже сало – 105 г; спеції; свіжа зелень. Приготування Для приготування кулешу заздалегідь розпалюємо багаття. Свиняче сало нарізаємо брусками і кладемо в казанок. Цибулю чистимо, подрібнюємо, а моркву натираємо на тертці. Обсмажуємо овочі на розтопленому жирі, а потім заливаємо водою і залишаємо закипати. Після цього кидаємо картоплю, нарізану соломкою, і варимо суп 5-7 хвилин. Далі всипаємо промиту крупу і як тільки пшоно звариться, кладемо шматочок вершкового масла. Приправляємо суп спеціями, прикрашаємо рубаною зеленню і розливаємо куліш по тарілках.
Рецепт приготування курячого кулешу на багатті
Інгредієнти: пшоно – 405 г; вода – 2 л; куряча грудка – 615 м; сало з прошарком – 305 м; цибулина – 2 шт.; морква – 55 г; гірчиця «Французька» - 1 ст. ложка; соус «5 овочів» - 3 ст. ложки; спеції. Приготування Курячу грудку промиваємо, видаляємо плівку і нарізаємо невеликими шматочками. Викладаємо м'ясо в миску, додаємо соус, спеції і гірчицю. Ретельно перемішуємо і маринуємо філе 35 хвилин.
Тим часом промиваємо холодною водою пшоно. Очищені овочі нарізаємо невеликими шматочками, а сало шаткуємо скибочками. На відкритому вогні встановлюємо казан, викладаємо сало і обсмажуємо його до рум'яного кольору. Потім викладаємо замариновану грудку і, помішуючи, пасеруємо її кілька хвилин. Слідом кидаємо цибулю з морквою, перемішуємо і готуємо до м'якості овочів. Далі додаємо в казан сухе пшоно, вливаємо фільтровану воду, накриваємо кришкою і варимо суп на слабенькому вогні до готовності. За кілька хвилин до закінчення варіння підсолюємо страву за смаком, знімаємо куліш в казані з багаття і подаємо до столу.
Рецепт кулешу на багатті з тушонкою
Інгредієнти: свиняча тушонка – 425 г; пшоно – 195 г; картопля – 8-10 шт.; цибулина – 2 шт.; сало – 155 г; яйце – 7 шт; масло вершкове – 205 г; свіжа зелень – 1 пучок; спеції. Приготування Перед тим, як зварити кулешу з пшона, розпалюємо вогнище і готуємо всі інгредієнти. Картопля промиваємо, чистимо й нарізаємо рівними кубиками. Цибулини обробляємо і шаткуємо кільцями, а сало рубаємо пластинами. Тепер беремо казан, викладаємо в нього підготовлені овочі, сало і злегка підрум'янюємо. Далі заливаємо вміст водою, підсолюємо за смаком і варимо до м'якості. Потім висипаємо пшоно, кладемо шматочок вершкового масла і перемішуємо. Через 5 хвилин додаємо в суп тушонку і прикриваємо казанок кришкою. Посипаємо блюдо рубаною зеленню і пробуємо на смак.