Овочі-гриль, приготовані на мангалі, вживають навіть ті, хто абсолютно байдужий до них в іншому виконанні. М'якоть запечених плодів можна просто подати як гарнір або зробити з неї салат, заправивши пікантною заправкою.
Як приготувати овочі-гриль на мангалі - рецепт
Інгредієнти: молодий кабачок – 1 шт.; молодий баклажан – 1 шт.; перці болгарські – 2 шт.; свіжі дрібні стиглі помідори – 6 шт.; печериці великі – 4 шт.; цибулина салатна – 05 шт.; сіль; соняшникова або оливкова без аромату масло. Приготування Для приготування на мангалі вибираємо тільки свіжі соковиті овочі. Кабачки і баклажани повинні бути неодмінно молоденькими з м'якою зовнішньої шкуркою. Невеликі плоди можна залишити цілими, а великі слід розрізати вздовж або впоперек на кілька частин. Печериці можна позбавити від ніжок і запікати тільки капелюшки або ж розрізати цілі грибочки вздовж на дві половини. Салатну цибулину очищаємо і нарізаємо великими кухлями, саме їх ми і будемо укладати на решітку. Свіжі томати, як правило, запікають цілком, щоб зберегти соковитість плодів, тому краще, якщо помідори будуть невеликі, а в ідеалі черрі. Якщо ж таких немає, то, в крайньому випадку, можна розрізати плоди на дві половинки. Овочі обов'язково промиваємо й обсушуємо, після чого промазуємо їх поверхню соняшниковою або оливковою без аромату маслом і розкладаємо на решітці. Смажимо плоди на мангалі над тліючим вугіллям до м'якості і готовності, перевертаючи грати час від часу.
Овочі можна посмажити на мангалі і на шампурах. Тільки в цьому випадку плоди краще залишати цілком або розрізати їх і нанизувати таким чином, щоб максимально м'якоть збереглася всередині в процесі смаження.
Як зробити овочі-гриль на мангалі у фользі?
Інгредієнти: дрібний молода картопля – 920 г; батат або ямс – 1 шт.; цибулини салатні – 2 шт.; квасоля стручкова – 280 м; гілочки свіжого розмарину і чебрецю – по 1 шт.; олія оливкова або соняшникова без аромату – 70 мл; сіль; мелений чорний перець. Приготування Для приготування у фользі на мангалі промиваємо і розрізаємо на половинки молодий картопля, або батат ямс шаткуємо тонкими скибочками. Салатні цибулини звільняємо від лушпиння і нарізаємо кільцями, а стручкову квасолю ріжемо на фрагменти по два сантиметри.
Викладаємо підготовлені овочі у велику миску, додаємо подрібнену зелень чебрецю і розмарину, підсолюємо овочеву масу, додаємо перець чорний мелений, сіль і перемішуємо.
З фольги, складеної втричі, формуємо невеликого розміру конвертики, наповнюємо їх підготовленої овочевою сумішшю і викладаємо на решітку на мангал над тліючим вугіллям. Запікаємо овочі протягом тридцяти хвилин, періодично перевертаючи конверти на інший бік.
Овочі-гриль на мангалі в маринаді
Інгредієнти: баклажани – 450 г; печериці – 450 г; перці болгарські – 450 г; часникові зубці – 3 шт.; оцет яблучний – 40 мл; оцет бальзамічний – 30 мл; соус соєвий – 25 мл; олія оливкова або соняшникова без аромату – 125 мл; паприка мелена – 10 г; сіль; мелений чорний перець. Приготування Овочі перед приготуванням на мангалі можна попередньо замаринувати. Для цього змішуємо в мисці оливкова олія, оцет яблучний і бальзамічний, додаємо соєвий соус, мелену паприку, сіль і перчик і все ретельно перемішуємо.
Всі овочі промиваємо і при необхідності (якщо великі) розрізаємо на частини. Укладаємо всю овочеву масу в миску, заправляємо пряною сумішшю, перемішуємо і залишаємо хвилин на тридцять просочитися. Після цього викладаємо промариновані плоди на решітку одним шаром і смажимо над вугіллям на мангалі за п'ять-сім хвилин кожну партію.