Вернуться назад Распечатать

Пиріг з щавлем на кефірі

Пиріг з щавлем на кефірі
Свіжа зелень багата вітамінами і мікроелементами, тому в сезон бажано вживати її в їжу якомога частіше. Зазвичай зелень додають у салати та перші страви, проте не менш смачні і дуже корисні пироги з зеленню. Розповімо, як приготувати пиріг з щавлем на кефірі.
Швидкий пиріг
Найпростіше приготувати заливний пиріг з щавлем на кефірі. У мережі трапляються рецепти і зі сметаною, однак таке тісто виходить занадто важким і нерідко не пропікається, тому рекомендуємо пекти пиріг зі щавлем, використовуючи рецепт тесту на кефірі.
Інгредієнти:

  • щавель або суміш щавлю з іншою зеленню (цибулею, кропом, шпинатом) – 3 великі жмені;

  • сіль кухонна йодована – 1 ч. ложка + 05 ч. ложки;

  • якісне борошно з пшениці твердих сортів – 2 склянки;

  • нежирний (15%) кефір – 15 склянки;

  • харчова сода/розпушувач – 1/3 ч. ложки/1 ч. ложка;

  • яйце велике свіже – 3 шт.;

  • цукор білий (пісок) – 1 ст. ложка;

  • олія рафінована соняшникова олія – 2-3 ст. ложки.


  • Приготування
    Щоб підготувати начинку, промиваємо зелень, обдаємо її окропом, даємо стекти воді і дрібно шаткуємо. Якщо хочемо отримати більш ситний варіант, готуємо пиріг з щавлем і яйцями на кефірі. Яйця відварюємо, знімаємо шкірку і дрібно ріжемо. Солимо, перемішуємо.
    Приступаємо до приготування тіста. Яйця з'єднайте з сіллю, цукром і кефіром. Використовуючи міксер або блендер, збиваємо в пишну однорідну масу, доливаємо рослинне масло, потім акуратно вмішуємо ложкою або виделкою, але не швидко, просіяне борошно. Якщо користуємося содою, додаємо її разом з кефіром, розпушувач зазвичай додають в борошно просівають всі разом. Тісто має постояти близько чверті години. Форму з силікону протираємо і вливаємо в неї половину тесту, на неї розподіляємо начинку. Якщо зелень без яєць, просто акуратно притапливаем її в тесті, більш щільна яєчна начинка потоне сама. Накриваємо Начинку тістом, що залишилося і випікаємо наш пиріг близько 40 хвилин.
    Використовуємо сучасні гаджети
    Можна спекти пиріг з щавлем в мультиварці на кефірі. Однак тут уважно ознайомтеся з інструкцією до вашої моделі. Якщо вона дає температуру вище 180 градусів, сміливо печіть за попереднім рецептом, встановивши режим «Випічка». А от якщо температура нижча, то пиріг не пропечеться – скористайтесь або духовою шафою, або мікрохвильовою піччю. Рецепт тесту буде таким же, а начинку формуйте по своєму смаку. Не дуже смачним вийде здобний пиріг на кефірі з щавлю. Все ж здобне тісто краще поєднується з солодкими начинками: варенням, шоколадом, фруктами або ягодами.
    Варіант для гурманів
    Можна спекти пиріг з щавлем на кефірі, використовуючи пісочне тісто.
    Інгредієнти:

  • готове пісочне тісто – 05 кг;
  • Пиріг з щавлем на кефірі

  • щавель – 200 г;

  • кефір жирний 32% мінімум – 1 склянка;

  • яйце – 3-4 шт.


  • Приготування
    У форму розподіляємо підкладку з пісочного тіста, формуючи кошичок, застеляємо пергаментом, насипаємо в неї сухий горох і відправляємо в прогрітий духова шафа приблизно на 10 хвилин. Тим часом швидко моєму і шаткуємо щавель, змішуємо кефір з яйцями і добре збиваємо. Прибираємо горох і пергамент, кошик з пісочного тіста кладемо зелень, заливаємо сумішшю і печемо близько півгодини.