Хачапурі – національне грузинське блюдо, яке чудово підійде для перекусу на сніданок чи стане непоганою закускою на святковому столі. Існує безліч рецептів, але найбільш класичним є хачапурі з сиром і свіжою зеленню. Давайте ж разом навчимося готувати цю смачну і тане в роті блюдо.
Рецепт хачапурі з сиром
Інгредієнти: кефір – 415 мл; цукор – 10 г; спеції; сода – щіпка; борошно – 875 м; масло вершкове; масло рослинне – 30 мл Для начинки:
сир – 315 г; зелень свіжа – 85 м; яйце – 65 г; часник – за бажанням. Приготування Кефір трохи підігріваємо і кидаємо соду. Через 15 хвилин додаємо спеції, цукор, рослинне масло, додаємо борошно і замішуємо тісто. Залишаємо його хвилин на 30 а тим часом переходимо до приготування начинки: сир розминаємо виделкою, додаємо подрібнену зелень, видавлюємо через прес часник, розбиваємо куряче яйце і перемішуємо. Тісто ділимо на шматочки і розкачуємо з них коржики. На кожну заготовку викладаємо трохи начинки, а потім краї тіста збираємо в «мішечок» і скріплюємо зверху. Надаємо руками плоску форму і обсмажуємо коржі до рум'яного стану на сухій сковороді. Гарячі хачапурі з сиром і зеленню рясно змащуємо вершковим маслом і складаємо один на одного стопкою.
Ледачі хачапурі з сиром на сковороді
Інгредієнти: сир твердих сортів – 205 г; яйце відбірне – 2 шт.; сир – 215 г; борошно -35 г; розпушувач; свіжа зелень – 95 г; спеції. Приготування Яйця розтираємо з сиром, додаємо тертий сир, подрібнену зелень, додаємо розпушувач, спеції і всипаємо борошно. У сковороду наливаємо масло, розігріваємо його і викладаємо тісто ложкою, формуючи невеликі оладки. Обсмажуємо ледачі хачапурі до одержання рум'яної скоринки і подаємо до столу з будь-яким соусом.
Рецепт хачапурі з сиром в духовці
Інгредієнти: листкове бездріжджове тісто – 525 г; сир – 245 г; часник – на смак; сир твердий – 245 г; яйця – 95 г; свіжа зелень – 85 м; спеції. Приготування Тісто розгортаємо і розрізаємо на 10 однакових квадратиків. Сир викладаємо в миску, розтираємо виделкою, розбиваємо яйце, додаємо дрібно тертий сир і приправляємо спеціями за смаком. Далі додаємо подрібнений часник і свіжу рубану зелень. У середину кожного квадрата викладаємо трохи начинки, загортаємо куточки до центру і щільно з'єднуємо всі шви. Перекладаємо заготовки на промаслений лист, промазуємо зверху яйцем і випікаємо хачапурі з листкового тіста з сиром до рум'яності.