Курка в тесті відноситься до тих страв, які безперечно варті святкового столу. А якщо приготувати її у будні, то подяками домочадців не буде межі. Пропонуємо два варіанти запікання курки в тесті, які поза всяких сумнівів припадуть вам до смаку.
Курка в листковому тесті в духовці - рецепт
Інгредієнти: куряче м'ясо (філе грудки) – 750 г; печериці свіжі – 120 г; тісто листкове дріжджове – 320 г; зубці часнику – 2 шт.; куряче яйце середнього розміру – 1 шт.; соняшникова без аромату масло – 25 мл; перець і сіль; Для соусу: вино біле – 140 мл; вершки жирністю більше 30% – 110 мл; гірчиця – 45 р. Приготування Для приготування курки в листковому тісті по даному рецепту підійде і філе з ніжок і стегон, але зручніше працювати з філе курячої грудки. Разделаем його на кілька частин, робимо в кожному шматочку подобу кишеньки, розрізавши його вздовж ножем, і злегка відбиваємо кухонним молоточком, обов'язково прикривши м'ясо відрізу харчової плівки. Приправляємо після цього курку сіллю і перцем і залишаємо просочитися на кілька хвилин. При бажанні можна додатково присмачити курячу м'якоть сушеними травами і спеціями на свій смак.
Тепер підготуємо наповнення з грибочків. Для цього промиті і нарізані як можна дрібніше печериці і очищені і подрібнені дрібненько часникові зубчики підрум'янюємо на сковороді з соняшниковою без аромату маслом протягом десяти хвилин, не забуваючи масу посолити у процесі і поперчити.
Листкове тісто розкочуємо тонко і розрізаємо на смуги. У кишеньку кожного підготовленого скибочки курки вкладаємо потроху грибної начинки, надаємо скибочці акуратну форму і обертаємо смугою тіста, укладаючи її по спіралі внапуск. Защипуємо також і краю і укладаємо заготовки на деко з пергаментным відрізу. Промазуємо поверхню виробів збитим яйцем і відправляємо на півгодини запікатися в розігріту завчасно духовку. Температурний режим підтримуємо при цьому на рівні 185 градусів.
Для приготування соусу до такої курочку в тесті змішуємо в сотейнику гірчицю і біле вино і уварюють до загусання, приправивши в процесі сіллю і бажаними спеціями. Наприкінці варіння вливаємо вершки і прогріваємо соус ще протягом двох хвилин.
Курка в дріжджовому тесті в духовці - рецепт
Інгредієнти: ціла куряча тушка – 15-18 кг; чебрець і шавлія (зелень) – 1 пучок; суміш перців мелена; сіль крупна; базилік сушений; розмарин або орегано; Для тіста:
борошно пшеничне вищого сорту – 820 г; борошно пшеничне грубого помелу – 210 г; вода – 710 мл; сухі дріжджі – 10 г; олія оливкова – 55 мл; сухі ароматні трави – 1 щіпка; сіль – 20 р. Приготування Для приготування тіста змішуємо два види пшеничного борошна, додаємо дріжджі сухі, сіль, кидаємо туди ж щіпку запашних сухих трав і перемішуємо. Тепер вливаємо до сухих компонентів оливкова олія і воду і виробляємо заміс. Тісто виходить трохи липким, тому для полегшення процесу вимішування періодично змащуємо долоні рук маслом. Поміщаємо вимішене тісто у відповідну посудину, прикривають плівкою або рушником і розташовуємо в холодильнику на добу.
Відразу ж замаринуем і курочку. Промиваємо тушку, обсушуємо, натираємо з усіх боків крупною сіллю, перцем, сушеним базиліком, розмарином і орегано. Поміщаємо птицю в пакет і
відправляємо також в холодильник, як і тісто.
Після доби вкладаємо в птицю пучок промитої зелені чебрецю та шавлії і викладаємо тушку на пласт тіста. Його необхідно спочатку розділити навпіл і одну з частин розкачати трохи на деку з пергаментным листом. Прикриваємо курку другим пластом тіста, попередньо його розкотивши до необхідного розміру, і защипуємо краю, стуливши з нижнім шаром.
Для запікання курки в тесті, поміщаємо її на двадцять хвилин при температурі 220 градусів, після чого знижуємо температуру до 180 градусів і готуємо птаха ще протягом години.