Домашня ковбаса, приготовлена власноруч зі свинини в кишках, не йде ні в яке порівняння з покупними ковбасними виробами. При наявності вільного часу і скориставшись простими рекомендаціями із запропонованих рецептів, ви зможете забезпечити себе і своїх близьких справжнім м'ясним делікатесом.
Рецепт домашньої ковбаси з свинини в кишці
Інгредієнти: свинина (м'якоть) – 22 кг; свіже свиняче сало – 400 г; часникові головки – 2-3 шт.; горошини чорного перцю – 15-20 г; зерна коріандру (за бажанням); мускатний горіх (за бажанням); велика кухонна сіль; свинячі кишки – 5-55 м. Приготування Для приготування домашньої ковбаси нам знадобляться свинячі кишки, які можна придбати вже підготовлені належним чином або ж купити на ринку за символічну ціну у торговців у вихідному їх вигляді. В останньому випадку кишки необхідно буде спочатку замочити в ненасиченому розчині солі і харчової соди хвилин на сорок, після чого промити і вичистити до прозорості тильною стороною ножа. Зробити це потрібно буде з внутрішньої і зовнішньої сторони, вивернувши кишки навиворіт. На завершення поміщаємо оболонки для ковбаси в холодну воду, яку в ідеалі краще трохи посолити. Залишаємо кишки вимочуватися, поки ми будемо готувати для них начинку.
Свинячу м'якоть промиваємо, обсушуємо і нарізаємо невеликими скибочками. Ще дрібніше намагаємося нарізати свиняче сало, позбавивши його від шкури. Тепер очищаємо і видавлюємо через прес часникові зубці, а горошини чорного перцю і за бажанням коріандру поміщаємо в ступку і перетираємо добряче. Додаємо спеції до м'яса з салом, присмачую масу також великої кухонної сіллю і за бажанням меленим мускатним горіхом і ретельно вимішуємо.
Тепер приступаємо безпосередньо до формування ковбас. Наповнювати кишки начинкою можна за допомогою спеціальної насадки вручну або ж скористатися такою для реалізації ідеї за допомогою м'ясорубки, прибравши з неї попередньо ножі і сітку. Зав'язуємо один кінець кишки ниткою і приступаємо до наповнення. Довжину виробів і їх форму визначаємо самостійно. Можна згорнути ковбасу равликом або укласти будь-яким іншим способом, перев'язуючи і скріплюючи завитки в декількох місцях ниткою. Не варто занадто щільно набивати вироби, щоб уникнути розривів під час теплової обробки. З тією ж метою проколюємо ковбасу в декількох місцях зубочисткою.
Залишилося лише довести домашню ковбасу до готовності. Для цього відварюємо заготовки в підсоленій воді зі спеціями протягом тридцяти хвилин, після чого виймаємо з води, обсушуємо, укладаємо на деко, промазанный смальцем, і відправляємо підрум'янюватися в прогріту до максимальних температур духовку.
Перед вживанням домашню ковбасу слід охолодити в холодильнику.
Як приготувати домашню ковбасу в кишках з свинини і яловичини?
Інгредієнти: свинина (м'якоть) – 11 кг; яловичина (м'якоть) – 11 кг; свіже свиняче сало – 250 г; часникові головки – 2-3 шт.; горошини чорного перцю – 15-20 г; коньяк – 40 мл; вода – 40 мл; цукровий пісок – 20 г; велика кухонна сіль – 50 г або по смаку; свинячі кишки – 5-55 м. Приготування Приготування домашньої ковбаси з свинини і яловичини починаємо з підготовки продуктів. Очищені і промиті свинячі кишки заливаємо холодною, бажано підсоленій, водою і залишаємо хвилин на тридцять-сорок вимочуватися. В цей час свинину і яловичину промиваємо, обсушуємо і нарізаємо невеликими шматочками. Зручніше працювати з м'ясом, якщо його заздалегідь підготувати і трохи підморозити в морозильній камері. Нарізаємо також дрібненько свиняче сало, попередньо позбавивши його від шкури. Змішуємо підготовлені компоненти у великій мисці, додаємо очищені і продавлені через прес часникові зубці і перемелені в ступці горошини
чорного перцю. Присмачую також масу сіллю і цукром, вливаємо трохи коньяку і води і ретельно вимішуємо, розминаючи фарш добре руками.
Наповнюємо ковбасу з урахуванням наведених рекомендацій у попередньому рецепті, скориставшись спеціальною насадкою.
По готовності перев'язуємо заготовки ниткою, проколюємо в декількох місцях зубочисткою, бланшируем протягом двадцяти-тридцяти хвилин при температурі 80-90 градусів, після чого даємо виробів підрум'янитися в духовці при максимальній температурі.