Ця стаття для тих, хто не стикався раніше з бараниною і не знає, що і як можна швидко приготувати з цього виду м'яса. Багато хто відмовляється готувати з нього різні страви, і зізнатися абсолютно марно. Адже з м'якоті молодого баранчика виходить неймовірно смачний шашлик, а з м'яса на кістці приголомшливо ароматна, насичена і божественно смачна шурпа. Далі ми розповімо про всі нюанси приготування цих страв.
Як правильно і смачно приготувати шашлик з баранини?
Інгредієнти: баранина (м'якоть) – 15 кг; свіжовіджатий томатний або гранатовий сік – 300 мл; гостра аджика – 15-20 г; порошок гірчичний – 10-15 г; коріандр мелений – 15 г; зіра – 1 щіпка; мелений чорний і гострий червоний перець – по 15 ч. ложки; каррі і куркума – по 15 ч. ложки; кориця мелена і хмелі-сунелі – по 15 ч. ложки; велика часникова головка – 1 шт.; ріпчасті цибулини – 250 г; поварена сіль. Приготування Баранина - м'ясо зі специфічним смаком і запахом, який при бажанні можна нейтралізувати вдалим набором приправ і спецій. Щоб приготувати смачний шашлик з цього виду м'яса, його необхідно попередньо замаринувати. Розрізаємо промиту і обсушену м'якоть на шматочки і викладаємо в посудину для маринування. Додаємо до баранині гостру аджику, гірчичний порошок, мелений коріандр і зіру, а також кидаємо мелений чорний і червоний перець, корицю і куркума, карі, хмелі-сунелі. Часникові зубці чистимо, продавлюємо через прес і також закладаємо до м'яса. Додаємо сіль і ретельно перемішуємо м'ясо зі спеціями, сіллю і часником, добряче їх втираючи в скибочки.
Заливаємо баранину тепер томатним або гранатовим соком і залишаємо на вісім-десять годин. По закінченні часу рідку основу маринаду зливаємо, її можна буде використовувати для приготування соусу, уваривши на повільному вогні до загусання, а до м'яса закладаємо попередньо очищений, нарізаний кільцями або півкільцями розім'ятим руками ріпчасту цибулю і перемішуємо. Даємо баранині промаринуватися разом з цибулею ще кілька годин, після чого можемо приступати безпосередньо до смаження шашлику. Нанизуємо скибочки на шампур і смажимо на вугіллі до готовності, періодично перевертаючи.
Як приготувати швидко, смачно і без запаху шурпу з баранини - рецепт
Інгредієнти: баранина – 560 г; незбиране молоко – 250-380 мл; картопля – 560 г; солодкі болгарські перці – 280 м; стручок червоного гострого перцю – 1 шт.; ріпчасті цибулини – 280 м; морква – 230 г; свіжі помідори – 230 г; паста томатна – 70 г; зубці часникові – 3 шт.; базилік і чебрець; соняшникова без аромату масло – 55 мл; мелена суміш п'яти перців; велика сіль; зелень свіжа на вибір. Приготування Щоб шурпа з баранини вийшла смачною і не мала специфічного присмаку і аромату, властивого баранини, м'ясо слід попередньо вимочити в молоці. Для цього промиваємо продукт, розрізаємо на порційні шматочки, кладемо в каструлю і заливаємо цільним молоком на кілька годин. По закінченні часу промиваємо м'ясні шматочки, обсушуємо і підсмажуємо в казані в розпеченому соняшниковій без аромату олії до насиченої рум'яності з усіх боків. Тепер додаємо цибулю. Його необхідно позбавити від лушпиння і нарізати півкільцями. Коли цибульні шматочки придбають золотистий відтінок і стануть м'якими, додаємо дрібненько нарубаний часник і смажимо ще кілька хвилин.
Тепер закладаємо в казан очищену і нарізану соломкою моркву і перці болгарські, додаємо подрібнені свіжі томати, вводимо томатну пасту і приправляємо вміст казана чебрецем і базиліком. Заливаємо м'ясо з овочами окропом, прикриваємо кришкою, зменшуємо після закипання жар і припускаємо страву протягом півгодини.
На завершення закладаємо в шурпу картоплю. Його необхідно очистити і розрізати на чотири-шість поздовжніх частин. Додаємо в казан сіль, суміш перчиком і варимо страва до м'якості картопляних скибочок.
По готовності подаємо шурпу зі свіжою зеленню.