Вернуться назад Распечатать

Як приготувати баранину?

Як приготувати баранину?
Ця стаття для тих, хто не стикався раніше з бараниною і не знає, що і як можна швидко приготувати з цього виду м'яса. Багато хто відмовляється готувати з нього різні страви, і зізнатися абсолютно марно. Адже з м'якоті молодого баранчика виходить неймовірно смачний шашлик, а з м'яса на кістці приголомшливо ароматна, насичена і божественно смачна шурпа. Далі ми розповімо про всі нюанси приготування цих страв.

Як правильно і смачно приготувати шашлик з баранини?


Інгредієнти:

  • баранина (м'якоть) – 15 кг;

  • свіжовіджатий томатний або гранатовий сік – 300 мл;

  • гостра аджика – 15-20 г;

  • порошок гірчичний – 10-15 г;

  • коріандр мелений – 15 г;

  • зіра – 1 щіпка;

  • мелений чорний і гострий червоний перець – по 15 ч. ложки;

  • каррі і куркума – по 15 ч. ложки;

  • кориця мелена і хмелі-сунелі – по 15 ч. ложки;

  • велика часникова головка – 1 шт.;

  • ріпчасті цибулини – 250 г;

  • поварена сіль.


  • Приготування
    Баранина - м'ясо зі специфічним смаком і запахом, який при бажанні можна нейтралізувати вдалим набором приправ і спецій. Щоб приготувати смачний шашлик з цього виду м'яса, його необхідно попередньо замаринувати. Розрізаємо промиту і обсушену м'якоть на шматочки і викладаємо в посудину для маринування. Додаємо до баранині гостру аджику, гірчичний порошок, мелений коріандр і зіру, а також кидаємо мелений чорний і червоний перець, корицю і куркума, карі, хмелі-сунелі. Часникові зубці чистимо, продавлюємо через прес і також закладаємо до м'яса. Додаємо сіль і ретельно перемішуємо м'ясо зі спеціями, сіллю і часником, добряче їх втираючи в скибочки.
    Заливаємо баранину тепер томатним або гранатовим соком і залишаємо на вісім-десять годин. По закінченні часу рідку основу маринаду зливаємо, її можна буде використовувати для приготування соусу, уваривши на повільному вогні до загусання, а до м'яса закладаємо попередньо очищений, нарізаний кільцями або півкільцями розім'ятим руками ріпчасту цибулю і перемішуємо. Даємо баранині промаринуватися разом з цибулею ще кілька годин, після чого можемо приступати безпосередньо до смаження шашлику. Нанизуємо скибочки на шампур і смажимо на вугіллі до готовності, періодично перевертаючи.

    Як приготувати швидко, смачно і без запаху шурпу з баранини - рецепт


    Інгредієнти:

  • баранина – 560 г;

  • незбиране молоко – 250-380 мл;

  • картопля – 560 г;

  • солодкі болгарські перці – 280 м;

  • стручок червоного гострого перцю – 1 шт.;

  • ріпчасті цибулини – 280 м;

  • морква – 230 г;

  • свіжі помідори – 230 г;

  • паста томатна – 70 г;

  • зубці часникові – 3 шт.;

  • базилік і чебрець;

  • соняшникова без аромату масло – 55 мл;

  • мелена суміш п'яти перців;

  • велика сіль;

  • зелень свіжа на вибір.


  • Приготування
    Щоб шурпа з баранини вийшла смачною і не мала специфічного присмаку і аромату, властивого баранини, м'ясо слід попередньо вимочити в молоці. Для цього промиваємо продукт, розрізаємо на порційні шматочки, кладемо в каструлю і заливаємо цільним молоком на кілька годин. По закінченні часу промиваємо м'ясні шматочки, обсушуємо і підсмажуємо в казані в розпеченому соняшниковій без аромату олії до насиченої рум'яності з усіх боків. Тепер додаємо цибулю. Його необхідно позбавити від лушпиння і нарізати півкільцями. Коли цибульні шматочки придбають золотистий відтінок і стануть м'якими, додаємо дрібненько нарубаний часник і смажимо ще кілька хвилин.
    Як приготувати баранину?

    Тепер закладаємо в казан очищену і нарізану соломкою моркву і перці болгарські, додаємо подрібнені свіжі томати, вводимо томатну пасту і приправляємо вміст казана чебрецем і базиліком. Заливаємо м'ясо з овочами окропом, прикриваємо кришкою, зменшуємо після закипання жар і припускаємо страву протягом півгодини.
    На завершення закладаємо в шурпу картоплю. Його необхідно очистити і розрізати на чотири-шість поздовжніх частин. Додаємо в казан сіль, суміш перчиком і варимо страва до м'якості картопляних скибочок.
    По готовності подаємо шурпу зі свіжою зеленню.