Домашня тушонка виявляється відмінною знахідкою, якщо необхідно швидко нагодувати сім'ю, а часу на готування зовсім немає. А зробити її в домашніх умовах абсолютно нескладно, особливо якщо під рукою є відповідні рецепти.
Домашня тушонка з свинини - рецепт в мультиварці
Інгредієнти: свинина (м'якоть) – 19 кг; велика не йодована сіль – 20 г; горошини перцю (суміш) – 5-10 м; листя лаврове – 2-3 шт.; майоран (за бажанням) – 1 щіпка. Приготування Для приготування приголомшливою ароматною тушонки з свинини в домашніх умовах можна брати м'ясо з будь-якої частини туші. М'якоть промиваємо, обсушуємо і нарізаємо шматочками середнього розміру. Укладаємо продукт в мультикастрюлю, додаємо сіль, суміш перців в горошинах, кидаємо лаврове листя і за бажанням майоран і перемішуємо.
Налаштовуємо прилад на режим «Гасіння» і готуємо тушонку протягом шести годин. Можна залишити пристрій з м'ясом в даному режимі на ніч. Перед тим як розкладати м'ясо по стерильним баночках, включаємо функцію «Варка на пару» і даємо вмісту мультиварки закипіти.
М'ясо розподіляємо в ємностях для зберігання разом з соками, які відокремилися при приготуванні, після чого прикриваємо їх стерильними кришками. Проварюємо в посудині з киплячою водою протягом півгодини, а потім укупориваем, даємо охолонути і ставимо на зберігання.
Як приготувати м'ясні консерви з свинини домашніх умовах в автоклаві?
Інгредієнти: свинина (м'якоть) – 34 кг; велика не йодована сіль – 35 г; горошини чорного перцю – 20-30 шт.; невеликі лаврове листя – 7 шт.; майоран (за бажанням) – 1 щіпка. Приготування Щоб приготувати тушонку в автоклаві, підготовлену промиту і обсушену свинину ріжемо на шматочки, підсолюємо їх і укладаємо в чисті сухі банки. На дно кожної попередньо кидаємо по лавровому листку і по три горошини чорного перчика. Заповнюємо ємності не під зав'язку, а залишивши до верху півтора-два сантиметра вільного простору. Тепер закочує банки кришками, встановлюємо в автоклав і заливаємо водою, щоб вона за рівнем була нарівні з м'ясом. Готувати м'ясні консерви з свинини в автоклаві необхідно дві години при тиску 15 бар і температурі 115-120 градусів.
По завершенні процесу автоклав відразу ж відкривати не можна. Даємо воді охолонути, поступово знижуючи тиск у пристрої.
Домашня тушонка з свинини в духовці
Інгредієнти: свинина (м'якоть) – 4 кг; внутрішній свинячий жир або сало – 1 кг; велика не йодована сіль – за смаком; горошини чорного перцю – за смаком; невеликі лаврові листи – 5-7 шт. Приготування Готуємо спочатку банки. Моєму їх і обсушуємо. Свинину також споліскуємо, обов'язково обсушуємо і ріжемо на великі шматки. Складаємо м'ясо в миску, підсолюємо, при бажанні перчимо й перемішуємо ретельно, розминаючи шматочки з сіллю руками. Тепер розкладаємо свинину по підготовленим скляних ємностях, заповнюючи їх на плічка, прикривають кришками і ставимо деко в
холодну духовку на середній рівень. Тепер включаємо пристрій, налаштовуємо його на температуру 240 градусів і витримуємо заготовки в таких умовах до закипання вмісту в банках. Після цього знижуємо температуру до 130 градусів і тушкуємо тушонку протягом чотирьох годин. За цей час свинячий жир або сало ріжемо на невеликі шматочки і вытапливаем в казанку або товстостінному сотейнику.
По готовності тушонки дістаємо банки, заливаємо зверху киплячим жиром, закатуємо, даємо охолонути, і ставимо на зберігання в прохолодне місце. Втім, за відсутності такого і при кімнатних умовах заготівля буде добре зберігатися.