Коли у спеку їсти не хочеться, але все ж щось потрібно їсти виручають холодні рідкі страви, такі як окрошка і холодник. Але якщо окрошку готують все, то холодник багато і не пробували, а даремно! Радимо виправити це непорозуміння і приготувати це блюдо, хоча б тому, що це просто!
Простий рецепт холодника по-білоруськи з буряка на кефірі з огірком
Замість хліба до такого холоднику подається відварна картопля.
Інгредієнти: огірок – 3 шт.; часник – 1 зубочек; яйце варене – 3 шт.; буряк – 4 шт.; зелень – 1 великий пучок; кефір – 1 л; редиска – 6 шт.; цукор – 50 г; оцет яблучний – 115 мл; сіль. Приготування Один буряк ми буде маринувати, для цього її спочатку треба відварити. Заливаємо водою, додаємо 25 г цукру, щоб вона була більш солодкою і варимо 40 хвилин, після того, як вода закипіла. Потім зливаємо окріп і заливаємо холодною водою. Чистимо, іноді це просто зробити і руками, але найчастіше доводиться вдатися до допомоги ножа. Далі подрібнюємо на тертці і складаємо в літрову банку або іншу високу ємність. Заливаємо маринадом з 200 мл води, 100 мл оцту і 25 г цукру. Рідини повинно бути стільки, щоб вона покривала буряк. Так бажано промаринувати 12 годин, тобто можна зробити це з вечора, а вранці готувати або навпаки.
З решти буряків приготуємо відвар, для цього очистимо бульби і наріжемо дрібними кубиками або соломкою, ну або якщо зовсім лінь, то можна і просто натерти. Заливаємо буряк водою, приблизно 15 літра додаємо 15 мл оцту, щоб зберегти яскравий насичений колір. Після закипання варимо 15 хвилин, відставляємо і даємо повністю охолонути, можна і потім поставити в холодильник щоб був холодненьким.
Робимо овочеву основу для холодника, почнемо з зелені. Це може бути будь-яка ваша улюблена зелень, навіть листя салату і буряків, головне, щоб її було багато. Дрібно ріжемо її, посипаємо сіллю і трохи переминаем, можна товкачиком, можна прямо руками. Це робиться для того, щоб вона краще віддала свій смак і потім не плавала зверху. Редиску і огірки нарізаємо соломкою, якщо на огірках шкірка тверда, то зрізаємо її. Часник теж дрібно порубаємо і перемішаємо з іншими овочами і зеленню. Рубаємо в кубик яйця і додаємо до овочів.
Рідку основу готуємо виходячи зі своїх переваг, зазвичай на порцію - це 100 мл кефіру, стільки ж бурякового відвару і 2 ст. ложки маринованого буряка. Але ви можете змішувати так, як вам подобається.
Наступного разу можна часник замінити на гірчицю, теж буде дуже смачно.
Тепер насипаємо в тарілки овочеву основу і заливаємо отриманої заправкою, регулюючи рідина по смаку, і також додаючи сіль і перець.
Рецепт литовського холодника з щавлю на сметані
А ось ще один рецепт холодника для тих, хто не любить буряк.
Інгредієнти: яйце – 4 шт.; хрін – 25 г; зелена цибуля – 1 пучок; щавель – 3 пучка; огірок – 3 шт.; зелень – 1 пучок; вода – 3 л; сіль, цукор, перець, лимонна кислота , сметана. Приготування Щавель перебираємо, миємо і ріжемо смужками, ставимо на плиту каструлю з водою, присаливаем трохи і коли закипить кидаємо щавель. Варити довго його не потрібно, як тільки всі листочки змінили колір з яскраво зеленого на хакі
відключаємо вогонь. Щоб перед подачею витратити мінімум часу, краще щавель зварити заздалегідь, т. к. він має повністю охолонути. Тепер наріжемо соломкою огірки і білки зварених яєць, перемішуємо. Зелень і цибулю дрібно порубаємо, кладемо в ємність з кришкою, посипаємо сіллю і добре струшуємо кілька разів. Жовтки розтираємо з хріном, ложкою цукру і невеликою кількістю сметани, це буде заправка. Далі холодний щавлевий бульйон розкладаємо по тарілках, насипаємо овочів і зелені, кладемо заправку і сметану хто скільки хоче. Довести до смаку можна додаючи цукор, лимонну кислоту і перець.