У даному матеріалі ми розповімо, як зварити смачний зелений борщ зі щавлем і запропонуємо два кращих його рецепту.
Зелений борщ зі щавлем, кропивою і томатом - рецепт
Інгредієнти: яловичі ребра або грудинка – 420 г; щавель свіжий – 1 великий пучок; кропива молода свіжа – 1 середній пучок; стебла молодого часнику – 3-4 шт.; паста томатна або соус – 65 або 125 г; картопля – 420 г; буряк молода – 60 г; фільтрована вода – 27 л; морква молода – 85 м; ріпчаста цибулина – 85 м; олія соняшникова рафінована – 55 мл; горошини запашного перцю – 3-4 шт.; листочки лавра – 1-2 шт.; велика сіль; пісок цукровий – 10-15 г; рубана свіжа зелень. Приготування Дуже смачним вийде зелений борщ, якщо зварити його з яловичиною на кістки. Для цього ідеально підійдуть яловичі ребра або грудинка з кісточкою. Розрізаємо промите м'ясо на порційні шматки, заливаємо фільтрованої водою і ставимо на вогонь варитися, не забуваючи зняти піну при закипанні.
Поки вариться яловичина, підготуємо зелень і овочі. Очищаємо і нарізаємо кубиками ріпчасту цибулину і моркву, а буряк шаткуємо дрібненькими кубиками або перетираємо на крупній тертці. Перебираємо і промиваємо щавель і кропиву, а потім подрібнюємо гострим ножем. Нарізаємо дрібненько стебла і листя зеленого часнику, а картоплю очищаємо і ріжемо на невеликі кубики.
Приблизно через дві години від моменту початку варіння м'яса, пасеруємо на сковороді з рафінованим маслом цибулю, моркву і буряк і викладаємо в бульйон. Туди ж відправляємо підготовлений картопля. Хвилин через десять додаємо томат, щавель, кропиву і часник, присмачую страву за смаком сіллю, цукровим піском і перчиком, кидаємо також горошини духмяного перцю і листи лавра і варимо страву ще протягом десяти хвилин, додавши в кінці варіння січену свіжу зелень.
Зелений борщ зі щавлем, свининою і яйцем - рецепт
Інгредієнти: свинина – 380 г; щавель свіжий – 1 великий пучок; листя лободи або шпинату – 1 великий пучок; стебла зеленої цибулі і часнику – по 2 шт.; картопля – 380 г; фільтрована вода – 22 л; морква молода – 85 м; ріпчаста цибулина – 85 м; олія соняшникова рафінована – 55 мл; яйце куряче або перепелине – 1 або 4 шт. відповідно; горошини запашного перцю – 3-4 шт.; листочки лавра – 1-2 шт.; велика сіль; цукровий пісок (за бажанням); сметана; рубана свіжа зелень. Приготування Для приготування зеленого борщу зі щавлем попередньо промиту свинину ріжемо на порції, закладаємо в каструлю з водою і ставимо варитися на півтори години.
Після цього закладаємо картопляні бульби, попередньо очистивши їх і розрізаємо на невеликі кубики, і
варимо їх разом з м'ясом хвилин десять. За цей час готуємо заправку. Обсмажуємо на сковороді з соняшниковою рафінованою олією ріпчасту цибулю і моркву, нарізавши свіжі овочі дрібненькими кубиками. Хвилин через п'ять додаємо подрібнений зелений часник і цибуля, прогріваємо масу ще хвилину і перекладаємо в борщ. Туди ж відправляємо заздалегідь підготовлену свіжу зелень щавлю і лободи, промивши, позбавивши від хвостиків і дрібно нарізавши її, закладаємо сухі листи лавра, горошини духмяного перцю, додаємо велику сіль і при бажанні пом'якшуємо смак страви додаванням цукрового піску. Даємо страви поваритися ще пару хвилин, після чого додаємо зелень свіжу і даємо настоятися хвилин десять.
При подачі закладаємо порційно в кожну тарілку сметану, а також відварене і нарізане куряче або перепелине яйце.