Зіпсувати лосось, запечений в духовці, можна тільки недосвідченими руками, у всіх інших випадках ця жирна риба настільки смачна, що вийде ідеальної навіть у скромній компанії солі і перцю. Зрозуміло, однією лише сіллю з перцем ми не збираємося обмежуватися, інакше не було б і цього матеріалу, тому поспішаємо вам запропонувати одразу кілька способів приготування червоної риби в духовій шафі.
Як запекти лосось в духовці – рецепт
Цей простий рецепт включає в себе лише трійку інгредієнтів, що утворюють універсальний соус, відповідний для будь-якого м'яса і риби. Ця трійка знайома кожному: гірчиця, мед і лимонний сік. Після запікання суміш карамелізується і придбає приємну солодкість.
Інгредієнти: філе лосося - 760 г; діжонська гірчиця - 65 г; лимонний сік - 10 мл; мед - 25 мл Приготування Переконавшись у тому, що філе очищене від кісток, викладіть його на лист промасленого пергаменту, обсушіть і добре приправити сумішшю солі з білим перцем. Приготуйте простий соус, збивши мед разом з лимонним соком і гірчицею. Розподіліть соус по поверхні всього філе і залиште рибу запікати 12-15 хвилин при 200 градусах.
Лосось, запечений в духовці з картоплею і овочами
Після важкого трудового дня особливо цінні ті рецепти, в рамках яких і основне страву, гарнір до нього можна приготувати одночасно і бесхлопотно. Цей рецепт як раз один з тих, що виручить вас тоді, коли приготуванням їжі хочеться займатися в останню чергу.
Інгредієнти: картопляні бульби - 430 г; стручкова квасоля - 165 г; часник сушений - 2 ч. ложки; жменя зелені петрушки; медова гірчиця - 115 г; суха гірчиця - 15 г; філе лосося - 4 шт. (по 180 г); томати черрі - 180 г; хлібна крихта - 1 ст.; тертий пармезан - 45 р. Приготування Розділіть картопляні бульби навпіл або натроє (залежно від розміру), викладіть їх на деко разом зі стручками квасолі і томатами. Посипте все сіллю з сушеним часником і відправте запікатися на 10 хвилин при 165 градусах.
Філе лосося також приправте, а потім розподіліть суміш сухої та медової гірчиці по всій поверхні м'якоті, не зачіпаючи шкірку. Змішайте зелень з хлібною крихтою і сиром, після чого опустіть змащену гірчицею поверхню в отриману суміш. Розташуйте шматочки філе на сковорідці разом з овочами і запікайте ще 15-18 хвилин.
Стейки лосося запечені в духовці з вершками
Приготування лосося, запеченого в духовці у фользі, дозволяє не тільки зберегти максимальну соковитість риби, уберігаючи ніжну м'якоть від пересушування, але і варити соус до риби одночасно з її запіканням. В даному випадку доповненням до риби стане соус на основі вершків та сухого вина, проварений з пореєм.
Інгредієнти: стейки лосося - 4 шт.; жменя зелені петрушки; листя лавра - 2 шт.; порей - 1 шт.; лимон - 1 шт.; вершкове масло - 45 г; сухе вино - 230 мл; вершки - 230 мл; жменя зелені кропу. Приготування Стейки лосося викладіть на подвійний аркуш фольги, покритий часточками лимона. Покладіть лимон зверху, посипте все нарізаним пореєм (біла частина) і зеленню петрушки. Слідом відправте шматочок масла і зберіть краю фольги разом. У час, що залишився отвір влийте сухе вино з вершками і запечатайте конверт. Залиште всі нудитися при 180 градусах 20 хвилин (точний час того, скільки запікати лосось в духовці, залежить від розмірів конкретного стейка), а потім обережно розгорніть конверт і викладіть рибу на блюдо. Лимон викиньте, а соус вилийте на сковороду разом з пореєм. Дайте надлишків рідини випаруватися, щоб соус загус, а потім поливайте їм готову рибу. Перед подачею доповніть страву зеленню кропу.