Головною відмінністю салатів-коктейлів від їх простих родичів є ретельність нарізки і достаток салатної заправки, завдяки якій закуска стає дуже ніжною. Як правило, закуски такого роду подають у келихах або креманках, але в сучасній кулінарії строгих правил щодо подання немає. Також не має різниці і викладка інгредієнтів: якщо в класичному коктейлі інгредієнти неодмінно розподілялися пошарово, то зараз їх сміливо можна змішувати, тим самим полегшуючи поїдання. Нижче ми розберемо кілька рецептів салату-коктейлю з шинкою і сиром.
Салат-коктейль з шинкою, сиром і огірком – рецепт
Почнемо з автентичного коктейлю, того самого, для якого інгредієнти нарізати дрібно і красиво розкладаються в келиху чіткими шарами. Рецепт настільки ж простий, наскільки й список інгредієнтів.
Інгредієнти: шинка - 115 г; твердий сир - 115 г; солодкий перець - 65 г; майонез - 95 мл; свіжий огірок (середнього розміру) - 1 шт.; яйця - 2 шт. Приготування Найнудніша частина приготування салату – дрібна нарізка усіх складових. Довільно, але не грубо, наріжте шинку зі свіжим огірком і солодким перцем. Сир натріть на дрібній тертці. Відваріть яйця круто і наріжте їх на манер інших складових. Розподіліть інгредієнти пошарово, в довільному порядку, заповнюючи келих або креманку. Зверху викладіть щедру порцію соусу. При бажанні, закуску можна додатково декорувати зеленню.
Рецепт салату-коктейлю з шинкою
У цьому салаті головною зіркою є шинка, а тому її кількість у кілька разів перевищує кількість інших інгредієнтів. Подавати таку страву можна на манер автентичної закуски-коктейлю або поверх булочок, тарталеток і крекерів.
Інгредієнти: шинка - 320 г; плавлений сир - 110 г; зелень кропу - 5 г; солоний огірок - 75 г; майонез - 115 мл; солодка гірчиця - 25 р. Приготування За допомогою гострого ножа наріжте шинку максимально дрібно. Охолоджений плавлений сир натріть на дрібній тертці і за аналогією поступите і з солоним огірком. Подрібніть зелень кропу. Змішайте всі підготовлені складові разом і заправте соусом на основі гірчиці з майонезом. Сервіруйте на крекерах або грінках.
Салат-коктейль з шинкою, сиром і грибами
Інгредієнти: шинка - 135 г; яйця - 3 шт.; мариновані шампіньйони - 80 г; майонез - 55 мл; сир - 65 г; щіпка насіння селери; консервований горошок - 55 р. Приготування Яйця відваріть круто, охолодіть, а очистивши, подрібніть. Натріть сир. Дрібно наріжте шинку з грибами. Злийте надлишки рідини з консервованого горошку і додайте його до решти підготовленим складовими. В ступі розітріть насіння селери і додайте його до майонезу. Заправте салат отриманим соусом і охолодіть перед сервіруванням.
Салат-коктейль з шинкою, сиром і помідорами
На відміну від інших рецептів, салати в яких розподілялися по креманкам, в цьому коктейлі ми будемо використовувати один з базових інгредієнтів – томат, в якості посуду для сервіровки.
Інгредієнти: томати (вершки або черрі) - 12-14 шт.; шинка - 135 г; майонез - 45 г; крем-сир - 80 г; щіпка білого перцю; жменя петрушки. Приготування З помідорів зріжте верхівку, до якої кріпиться плодоніжка, а потім вийміть все насіння. Подрібніть шинку. Збийте крем-сир з майонезом і білим перцем, додайте петрушку. Отриманий сирний соус змішайте з шматочками шинки і розподіліть по томатним креманках.
Додатково декоруйте салат листочками петрушки і не забудьте охолодити його перед сервіруванням.