Курятина, як і більшість інших видів м'яса, чудово поєднується з різними фруктами, як свіжими, так і висушеними. Класичною є комбінацією чорнослив і курятина, не рідко знаходить застосування як в гарячих стравах, так і в закусках. Популярним прикладом останніх є салат з чорносливом і курячою грудкою, тонкощам приготування якого ми й вирішили присвятити цей матеріал.
Салат з чорносливом, огірком і курячою грудкою шарами
У цьому варіанті страви є два акценту з вираженою сладковатостью: перший – сам чорнослив, а другий – карамелізований цибулю з грибами, який готується куди простіше, ніж це може здатися.
Інгредієнти: свіжий огірок - 35 г; яйця - 2 шт.; ріпчаста цибуля - 55 г; печериці - 70 г; курятина - 140 г; чорнослив - 2-3 шт.; майонез. Приготування Почнемо з карамелізованого цибулі, приготування якого займає найбільше часу. Розділіть цибулину на півкільця середньої товщини і припустіть на слабкому спеці з краплею олії близько 20 хвилин. За цей час цибуля набуде карамельний відтінок, в'язку консистенцію і солодкуватий смак. При необхідності підливайте трохи води, якщо цибуля почне прилипати до дна посуду. Додайте до цибулі гриби і дочекайтеся, коли вся волога з них випарується.
Відваріть яйця круто, розділіть їх, окремо подрібніть білок і жовток. Курятину також відваріть і розберіть на дрібні волокна. Змішайте птицю з майонезом. Чорнослив наріжте на дрібні шматочки, а огірок на максимально тонкі кола.
В кулінарне кільце викладіть шар чорносливу, поверх нього курятину, далі гриби з цибулею, тонкий шар майонезу, білок, знову соус і жовток. Поверхню салату прикрасити тонкими кружечками огірка.
Салат «Каприз» з куркою і чорносливом
Інгредієнти: курятина - 380 г; яйця - 4 шт.; волоські горіхи - 65 г; чорнослив - 65 г; свіжий огірок - 110 г; майонез. Приготування Відваріть курятину і, охолодивши її, розберіть на волокна. Відваріть яйця і дрібно наріжте їх. Наріжте огірки тонкою соломкою. Горіхи порубаєте ножем, чорнослив дрібно наріжте. В основу страви покладіть шматочки огірків, за ними – курятину і шар майонезу, далі – яйця, знову майонезу і горіхи у фіналі. Охолодіть салат з курячою грудкою, чорносливом і волоським горіхом перед сервіруванням.
Салат з чорносливом, печерицями та курячою грудкою
Інгредієнти: маленька головка пекінської капусти; морква - 45 г; зелень цибулі - 3 пера; курятина - 170 г; мариновані шампіньйони - 90 г; майонез - 35 г; йогурт - 35 р. Приготування Наріжте листя пекінської капусти максимально дрібно. Натріть моркву і подрібніть пір'я цибулі. Відваривши курятину, розберіть її на волокна. Наріжте Пластинами мариновані шампіньйони. Змішайте всі підготовлені складові салату разом і заправте сумішшю майонезу і йогурту.
Салат з копченою курячою грудкою і чорносливом
Незвичайним може здатися рецепт нижченаведеного салату, але запевняємо поєднанню кислуватого щавлю з листочками м'яти, куркою, солодким і м'яким чорносливом в компанії медової заправки варто дати шанс.
Інгредієнти: копчена курятина - 130 г; чорнослив - 7-9 шт.; жменя листя щавлю; гілочки м'яти - 3-4 шт.; майонез - 75 мл; яблучний оцет - 10 мл; мед - 15 мл Приготування Розберіть копчену курячу м'якоть на волокна середньої товщини. Чорнослив наріжте дрібною соломкою. Довільно, але також не крупно, наріжте і листя щавлю. Приготуйте легку заправку із суміші майонезу з оцтом і медом. Змішайте заправку разом з підготовленими складовими, а перед подачею декоруйте закуску листочками м'яти.