Коли свята на підході, важко втриматися від поїдання різних сезонних ласощів: торти з ароматними прянощами, новорічні пряники і печиво можуть стати справжньою спокусою не тільки в дні гулянь, але і протягом усього місяця. Якщо ви хочете зробити зимове меню менш калорійним, але все одно святковим, зверніть увагу на салати з морепродуктів, начебто простого рецепту класичного «Цезар» з креветками.
Рецепт салату «Цезар» з креветками і сухариками
Інгредієнти: Для салату:
грінки - 55 г; винний оцет - 25 мл; оливкова олія - 25 мл; часник (подрібнений) - 1 ч. ложка; діжонська гірчиця - 5 г; головка салату латук; пармезан - 35. Для креветок:
креветки - 460 м; сік лимона - 15 мл; паприка - 1 ч. ложка; щіпка пластівців чилі; жменя свіжої петрушки. Приготування Перед тим, як приготувати салат «Цезар» з креветками, обсмажте креветочні хвости, поки не порозовеют. Збризніть все соком лимона і приправити паприкою з пластівцями чилі і подрібненою петрушкою. Дайте креветки злегка охолонути, поки займаєтеся салатом.
Приготуйте салатну заправку, вливши оцет, олію, гірчицю і поклавши часник в невелику банку. Збийте всі інгредієнти до утворення емульсії білого кольору. Нарвете салат і розкладіть листя по страві. Зверху посипте все грінками і полийте заправкою. Викладіть креветки і завершіть блюдо тонкими скибочками пармезану.
Салат «Цезар» з креветками і сьомгою - класичний рецепт
Інгредієнти: філе сьомги (слабосолене) - 75 г; креветки - 75 г; крабове м'ясо - 90 г; каперси - 1 ст. ложка; пармезан - 25 г; бекон - 5 скибочок; головка салату латук; лимонний сік - 55 мл; оливкова олія - 115 мл; вустерширський соус - 5 мл; діжонська гірчиця - 5 г; часник - 3 зубки. Приготування Наріжте філе сьомги на тонкі пластини. Креветочні хвости, якщо ті не були попередньо відварені, відваріть до тих пір, поки не набудуть рожевий колір. Наріжте крабове м'ясо такими ж тонкими скибочками, як і рибу. Підрум'яньте смужки бекону до хрускоту, після чого перетворіть їх у крихту. Нарвете салат в сервірувальну тарілку і змішайте листя з рибою і морепродуктами. Соус для салату «Цезар» з креветками робиться елементарно: збийте сік лимона з маслом, гірчицею і пюрированным часником, додайте вустер і полийте отриманої емульсією готову страву. Посипте салат крихтою бекону, сиром і каперсами.
Класичний салат «Цезар» з креветками в домашніх умовах
Інгредієнти: Для салату:
головка салату латук; креветки (великі) - 10-14 шт.; томат - 130 г; жменя оливок; пармезан - 35 г; паприка - 1 ч. ложка; мед - 10 мл; насіння гірчиці - 1 ч. ложка. Для заправки:
великий яєчний жовток - 1 шт.; лимонний сік - 35 мл; часник - 1 зубок; філе анчоуса - 2-3 шт.; мед - 10 мл; діжонська гірчиця - 10 г; вустерширський соус - 10 мл; оливкова олія - 55 мл Приготування Сирі креветочні хвости змішайте з паприкою, сіллю і розтертими насінням гірчиці. Полийте креветки медом і обсмажте близько півхвилини з кожної сторони. Дайте креветкам охолонути. Розділіть томат на дрібні
часточки і викладіть його поверх гірки листя латуку разом з креветочним хвостами. Змішайте з салатом і оливки.
Для заправки спершу пюрируйте зубки часнику, а потім помістіть це пюре в чашу блендера. Слідом відправте та інші складові заправки. Збийте заправку до однорідності і полийте нею вміст салатника. Перемішайте.
Розподіліть по поверхні страви карамелізовані креветочні хвости. Приготування салату «Цезар» з креветками майже завершено, залишилося лише посипати поверхню страви пармезаном і можна приступати до трапези.