З року в рік на святковий стіл ми ставимо давно полюбилися всім салати: мімозу , шубу, олів'є Зрозуміло, що без них і свято не свято. Але все має властивість набридати, тим більше що попереду довга низка свят. Тому для того щоб урізноманітнити ваш раціон, а також здивувати ваших гостей, ми пропонуємо кілька рецептів нових салатів на святковий стіл.
Рецепт смачного м'ясного салату на святковий стіл
Інгредієнти: свинина – 400 г; морква – 2 шт.; огірок солоний - 3 шт.; цибуля – 2 головки; горошок зелений - 250 г; лимон – 1/2 шт.; майонез; сіль, зерна коріандру, перець, лавровий лист. Приготування Свинину необхідно відварити, а щоб прискорити цей процес – ріжемо її на більш дрібні шматки. У воду кидаємо спеції і солимо. Варити м'ясо будемо десь хвилин 20. За цей час моркву ріжемо дуже тонкою соломкою або трьом як для моркви по-корейськи на спеціальній тертці. Обсмажуємо овочі, спочатку моркву, потім додаємо дрібно нарізану цибулю, солимо, перчимо. Смажимо не до повної готовності, овочі повинні бути трохи тверденькими, щоб їх можна було пожувати, а не як звична нам зажарка в борщ. Огірки і вже зварене м'ясо нарізаємо також як і моркву – соломкою. Тепер з'єднуємо всі компоненти, заправляємо їх майонезом і, за бажанням, лимонним соком.
Виходить незвичайний і дуже смачний салатик!
Святковий листковий салат з майонезом
Інгредієнти: картопля - 4 середніх бульби; телятина – 400 г; цибуля – 2 головки; огірок консервований – 3 шт.; горіхи волоські – 80 г; яйце варене – 2 шт.; сир – 200 г; майонез; цукор, сіль – 15 ч. ложки; оцет – 3 ст. ложки; перець. Приготування У підсоленій воді відварюємо телятину (або яловичину). Цибулю ріжемо на полуколечки і заливаємо маринадом (гаряча вода, оцет, цукор, перець і 05 ч. ложки солі). Картоплю очищаємо і нарізаємо дрібним-дрібною соломкою. По черзі, невеликими порціями обсмажуємо її на рослинній олії до скоринки і прибираємо на серветку, щоб позбутися залишків олії. Соломка має вийти розсипчастим і засмаженою, як фрі. Солимо і перчимо.
Солоні огірки, сир, яйця, тремо на крупній тертці. Телятину нарізаємо дрібним кубиком. Волоські горіхи дробимо з допомогою ступки або качалкою. Всі компоненти салату ділимо на 2 частини. Спочатку половину смаженої картоплі викладаємо і поливаємо майонезом, посипаємо огірком, викладаємо телятину, цибулю і знову майонез. Наступними йдуть яйця политі майонезом, зверху сир. Потім всі верстви ще раз повторимо, а зверху прикрасимо волоським горіхом. Майонез краще взяти в трубочці або упаковці, де потрібно відрізати куточок. Або ж перелити в пляшку з тонким носиком, для того, щоб його можна було видавлювати тонкою цівкою і таким чином робити легкої сіточкою поверх шарів. Інакше, якщо викладати ложкою і розмазувати, шари спрессуются і салат втратить свою легкість.
Легкий салат на святковий стіл без майонезу
У свята на наших столах давно вважається нормою велика кількість майонезних салатів. Вони по праву займають перше місце в рейтингу улюблених, т. к. вони досить ситні і смачні. Але іноді хочеться з'їсти щось легке (щоб не перевантажити шлунок), але не менш смачне. Зараз ми розповімо вам рецепт саме такого легкого і смачного салату з курячою печінкою.
Інгредієнти: печінка куряча – 300 г; груша тверда – 1 шт.; салат айсберг або пекінська капуста – 1/2 головки; мед – 1 ст. ложка; сир – 150 г; кукурудза солодка – 200 г; олія оливкова, соєвий соус, лимонний сік – 2 ст. ложки; гірчиця зернова – 1 ст. ложка. Приготування Печінка добре промиваємо, позбавляємося від «тельбуха», кожен шматочок ріжемо навпіл, якщо печінка зовсім дрібна не розрізаємо. Грушу чистимо від насіння і ріжемо пластинками. На сковороді розтоплюємо мед і на дуже
великому вогні карамелізуємо грушу в меду близько 2-х хвилин. Вона не повинна стати м'якою або розповзтися. Мед повинен як би обволікати кожен шматочок. Прибираємо готову грушу на тарілку. На ту ж сковороду капніть трохи олії і так само швидко обсмажимо печінку. Її також приберемо остигати. У салатник рвемо листя основи (салат або капуста), висипаємо кукурудзу, натираємо сир, додаємо грушу і печінку. Так салат повинен постояти хвилин п'ять, для того щоб сік з груші і печінки просочив інші продукти. Для соусу змішуємо масло, гірчицю, соєвий соус і лимонний сік. Поливаємо соусом перед подачею і перемішуємо.