Майонез – вельми улюблений у Росії соус, його у нас додають в різні страви (часто навіть у такі, де він зовсім не потрібен). І добро б, домашній майонез, але немає, найчастіше готовий з корисними добавками.
Але ж можна готувати легкі і смачні новорічні салати без майонезу. Причому, слід зауважити, що майонез часто «забиває» смак інших продуктів, а правильно підібрана заливка або соус, здатні його вигідним чином розкрити, підсилити і підкреслити.
Салати до новорічного столу без майонезу – кращі рецепти представлені далі у статті.
Готуємо, їмо з задоволенням і користю для здоров'я, не гладшаємо.
Новорічний салат без майонезу в латиноамериканському стилі
Інгредієнти: відварна куряча грудка (філе) – 1 шт.; грудинка свиняча копчена – 300 г; червона відварена квасоля (консервована) – 300 г; перець солодкий червоний – 1 шт.; цибуля червоний – 1 шт.; груша – 1-2 шт.; часник – 4 зубчики; авокадо – 1 шт.; червоний перець пекучий – 1 шт.; зелень (селера черешкова, петрушка, кінза); олія оливкова – 5 ст. ложок; сік лимона. Приготування Спочатку робимо заливку: часник і червоний перець (без насіння) товчемо в ступці з невеликою кількістю солі. М'якоть плоду авокадо протираємо на тертці. Змішуємо часник і авокадо, додаємо масло і сік лимона. Вийшла світла сальса, чудова заправка для салату.
Куряче м'ясо нарізаємо дрібними довгастими шматочками, грудинку – короткими смужками, солодкий перець і цибулю – короткою соломкою, грушу – дрібними тонкими скибочками. З'єднуємо всі ці продукти в робочій ємності, додаємо квасоля і рубану зелень. Поливаємо соусом і перемішуємо.
Новорічний салат без майонезу в далекосхідному стилі
Розрахунок на 2 порції
Інгредієнти: горбуша малосольна (філе) – 400 г; огірок свіжий – 2 шт. невеликого розміру; плід фенхеля – 1 шт.; перепелині яйця – 6 шт.; зелень (кріп, петрушка, кінза, лемонграс, базилік); Для заливки:
часник – 2 зубчики; перець червоний пекучий; кунжутна олія – 3 ст. ложки; натуральний фруктовий оцет (сливовий, наприклад) – 3 ст. ложки; мед натуральний – 1 ст. ложка; соєвий соус. Приготування Яйця варимо круто і очищаємо.
Продавлений часник змішуємо з кунжутним маслом, соєвим соусом, медом і оцтом, приправляємо пекучим червоним перцем – вийшла типова заливка для салатів в паназиатском стилі.
Нарізаємо невеликими скибочками горбушу, плід фенхеля – півкільцями, огірок нарізаємо великими пелюстками на шатківниці.
Викладаємо на тарілку спочатку огірок, зверху – шматочки горбуші і фенхелю, поруч викладаємо рис (через наскрізний кільце) і по 3 перепелиних яйця. Поливаємо все соусом-заливкою.