Як і у будь-якого класичного блюда, у грецького салату є безліч варіацій, серед яких важко відшукати оригінал. Традиційною версією закуски вважається поєднання сезонних овочів з сиром фета і оливками, в компанії заправку з оливкової олії і орегано. Такий простий рецепт класичного грецького салату з часом зазнав деякі модифікації, які пізніше стали сучасною класикою. І про тих, і про інших, ми поговоримо в наступних рецептах.
Класичний грецький салат
Цей рецепт – класика в чистому вигляді. Класичний склад грецького салату дуже мінімалістичний, але це не заважає йому стати одним з головних символів літа та свіжості.
Інгредієнти: Для салату:
томати - 430 г; свіжий огірок - 320 г; фіолетовий цибулю - 55 г; сир фета - 65 г; оливки - 3/4 ст. Для заправки:
оливкова олія - 55 мл; червоний винний оцет - 35 мл; лимонний сік - 10 мл; сушений орегано - 1/2 ч. ложки. Приготування Інгредієнти для грецького салату прийнято нарізати кубиками, але ви можете розділити овочі на шматочки довільної форми, головне, дотримуватися приблизно однаковий розмір. Нарізавши всі інгредієнти змішайте їх разом в салатнику. Окремо змішайте компоненти салатної заправки і збийте їх разом, до формування емульсії. Заправте салат отриманим соусом і покришіть зверху сир фета.
Грецький салат з куркою - простий класичний рецепт
Інгредієнти: Для курки:
оливкова олія - 35 мл; лимонний сік - 45 мл; червоний винний оцет - 15 мл; сушений цибуля - 1/2 ч. ложки; часник - 3 зубки; орегано - 1 /2 ч. ложки; курятина - 12 кг. Для салату:
мікс салату; фіолетовий цибулю - 45 г; томати черрі - 310 г; сир фета - 155 г; оливки - 35 г; грецький йогурт - 115 мл; свіжий огірок - 65 г; жменя зелені кропу. Приготування Змішайте всі інгредієнти для маринування курки разом, не забувши попередньо розтерти часникові зубки в пюре. Залийте філе маринадом, оберніть фольгою і відправте в духовку на півгодини при 190.
На блюдо викладіть листя салату. Зверху розкладіть шматочки томатів черрі, тонкі півкільця цибулі, оливки і курятину. Посипте все сиром фета. Натріть свіжий огірок, посоліть його і відіжміть надлишки вологи. Змішайте огірок з йогуртом і подрібненим кропом – соус для класичного грецького салату готовий, залишається лише полити їм страву зверху.
Рецепт приготування класичного грецького салату
Інгредієнти: томати - 470 г; фіолетовий цибулю - 35 г; оливки - 55 г; огірок - 115 г; фета - 65 г; оливкова олія - 55 мл; лимонний сік - 55 мл; мед - 10 мл; майонез - 30 мл; винний оцет - 5 мл Приготування Розділіть овочі на кубики однакового розміру, цибулю наріжте тонкими кільцями, сир розкришіть. Викладіть інгредієнти в салатник і полийте заправкою, приготовленою з масла, збитого з цитрусовим соком, медом, майонезом і оцтом. Сервірувати страву бажано відразу ж, поки овочі не випустили весь сік.
Простий класичний грецький салат
Склад цього рецепта виключає огірки, які є у класичній варіації закуски, але замість них на блюдо викладається рукола і асорті з різнокольорових томатів.
Інгредієнти: рукола - 20 г; червоні томати - 2 шт.; жовтий томат - 1 шт.; солодкий перець - 1 шт.; сир фета - 100 г; оливкова олія - 35 мл; сік лимона - за смаком; щіпка сушеного орегано. Приготування Розділіть томати на тонкі кружечки, а перець і фіолетовий цибулю – на кільця. Довільно розкладіть нарізані овочі на плоскому блюді, а зверху покладіть гірку сиру фета. Збризніть салат олією і цитрусовим соком, а потім посипте орегано і сіллю.