Існує кілька базових рецептів рибного салату з консервів з рисом і ми хочемо поділитися, на наш погляд, найбільш популярними з них.
Салат «Мімоза» з рибними консервами і рисом шарами
Основними компонентами цього всіма улюбленого салату є сир, рис, яйце і рибна консерва.
Інгредієнти: риба консервована (скумбрія, сардина) – 1 банка; яйця, зварені круто – 4 шт.; рис відварний – 1 склянка; майонез – 180 г; цибуля соковитий білий – 1 головка; сир плавлений – 2 шт.; морква – 2 шт.; зелень петрушки і кропу. Приготування Моркву добре вимиваємо і ставимо варити в мундирі. Хоча морква можна не варити, але тоді її потрібно дрібно-дрібно потерти. Цибулю дрібно рубаємо і заливаємо маринадом (вода, оцет, цукор, сіль) на 20 хвилин.
Дістаємо рибу з банки разом з соком, викладаємо на тарілку, розминаємо в кашку виделкою і змащуємо майонезом. Якщо трапляються великі кісточки - їх потрібно витягти. Далі посипаємо цибулею, рівномірно розподіляючи його по рибі. Розкладаємо рис, не утрамбовувавши його, а як би посипаючи. Тоді салат вийде повітряним. Зверху поливаємо майонезом. Викладаємо натерту моркву. Яйця поділяємо на жовток і білок. Білок, натертий на крупній тертці викладаємо зверху моркви і присмачую майонезом. На цьому етапі майонез можна замінити на натерте тверде вершкове масло, а плавлений сирок, в принципі, можна замінити на будь-який інший м'який сир, його також трьом і посипаємо їм наш салат і знову майонез.
У зелені беремо тільки частина з листочками (т. к. салат ніжний і тверді гілочки будуть псувати), рубаємо її дрібненько. Жовтки дрібненько кришимо або натираємо і посипаємо центр нашого салату, а по краях насипаємо зелень. Жовтки імітують квітки, а зелень – гілочки мімози.
Салат з рибною консервою і рисом
Інгредієнти: яйця зварені в круту – 3 шт.; рис відварний розсипчастий – 4 ст. ложки; салат айсберг (латук) – 1 пучок; кукурудза, заморожена або консервована – 200 г; помідори – 2 шт.; сік лимона – 2 ст. ложки; васабі – 1 ч. ложка; масло горіхове (мигдальне, арахісова тощо) і оливкове – 2 ст. ложки; волоські горіхи – 1 жменя; соєвий соус – 2 ст. ложки. Приготування Помиті мокре листя салату обсушуємо і «художньо» рвемо, яйця і помідори нарізаємо крупно, додаємо тунець, рис і кукурудзу. Якщо кукурудза заморожена – обдаємо її окропом.
Для соусу волоські горіхи трохи підсмажуємо і подрібнюємо в пасту в блендері разом з соком лимона і горіховим маслом. Потім туди ж насипаємо васабі, оливкова олія і соус. Гарненько перемішуємо і виливаємо на наш салат перед подачею, вже безпосередньо в тарілці.
Салат з риби з рисом і яйцем в лаваші
Інгредієнти: пшеничний лаваш тонкий – 3 шт.; будь-яка рибна консерва – 1 банка; зелень петрушки, кропу, зеленої цибулі – по одному невеликому пучку; яйця варені – 3 шт.; сир (будь-який ви любите) – 300 г; рис відварний розсипчастий – 4 ст. ложки; Приготування Яйця подрібнюємо, сир натираємо, зелень дрібно рубаємо.
Перший лаваш змащуємо майонезом, не рясно, але щоб не залишилося сухих ділянок. Яєчну крихту рівномірно розподіляємо по всьому лавашу, посипаємо зеленню і дуже акуратно скручуємо в трубочку. Рибну
консерву виймаємо з банки, розминаємо, якщо є великі кістки – дістаємо їх. Беремо наступний лаваш, знову мажемо майонезом і розкладаємо по ньому рибу, розподіляємо відварений рис і посипаємо зеленню. Тепер перший рол з яйцем укладаємо на край лаваша з рибою і разом з ним всі скручуємо. З третім лавашем проробляємо те ж саме, тільки начинкою буде сир. І вже в нього закручуємо попередні рулети. Готову страву замотуємо в плівку або пакет і кладемо в холодильник на кілька годин, а краще на ніч.
Така подача салату дуже зручна, особливо якщо ви хочете приготувати його для закуски на пікнік або фуршет.