Для тих, хто відмовляється від майонезу в салатах на користь більш легких і корисних заправок, пропонуємо альтернативні рецепти страв на святковий стіл без його участі.
Салат «Грецький» Грецький салат є одним з найяскравіших представників серед переліку смачних і свіжих овочевих салатів на святковий стіл без майонезу. Доступні і прості овочі в поєднанні з сиром фета і оригінальної заправкою перетворюються на справжній шедевр кулінарії.
Інгредієнти: свіжий огірок – 220 г; помідор свіжий – 220 г; солодкий болгарський перець – 220 г; цибуля салатний червоний – 75 г; маслини – 10 шт.; сир фета – 90 г; суміш італійських трав – за смаком; свіжа зелень петрушки – за смаком; олія оливкова – 30 мл; білий винний оцет – 10 мл; сіль – за смаком. Приготування Помідори, огірки та солодкі перці промиваємо, витираємо насухо, позбавляє від плодоніжок і нарізаємо великими кубиками або часточками. Червоний цибулю чистимо і шаткуємо тоненькими кільцями. Оливки можна залишити цілком або нарізати за бажанням гуртками. Подрібнюємо також кубиками сир фета, а попередньо вимиту і обсушену зелень петрушки дрібненько рубаємо.
Для заправки змішуємо оливкова олія, білий винний оцет, сіль і суміш італійських трав. Овочі та зелень кладемо в глибоку миску, додаємо більшу частину заправки і перемішуємо. Потім перекладаємо в салатник, зверху викладаємо сир фета і поливаємо залишками заправки.
Салат з морепродуктів Ще однією смачною і легкою закускою без майонезу до святкового столу є салат з морепродуктів. Крім того, це блюдо можна віднести до розряду найбільш корисних і дієтичних.
Інгредієнти: морський коктейль – 700 г; солодкий болгарський перець – 200 р; оливки без кісточок – 10-12 шт.; свіжа зелень базиліка і петрушки – за смаком; часник – 2 зубці; оливкова олія – 75 мл; сік одного лимона; мелений чорний перець; сіль. Приготування Морський коктейль відварюємо в підсоленій воді протягом трьох-п'яти хвилин, відкидаємо на друшляк і даємо стекти і охолонути. Тим часом промиваємо, очищаємо від плодоніжки і серцевини з насінням болгарський солодкий перець, нарізаємо його соломкою і обсмажуємо в оливковій олії. При бажанні можна запекти овоч в духовці, а потім подрібнити.
Для заправки змішуємо в мисочці оливкова олія, сік одного лимона, попередньо очищений і видавлений часник, дрібненько порізану зелень петрушки, додаємо за смаком сіль і мелений чорний перець.
У миску викладаємо морепродукти, перець, оливки без кісточок, приправляємо заправкою, перемішуємо і даємо настоятися протягом двадцяти-тридцяти хвилин.
Після закінчення часу перекладаємо салат в салатник, притрушиваем базиліком і можемо подавати.
Салат «Цезар» Смачний і легкий святковий салат «Цезар» без майонезу має масу шанувальників завдяки своєму оригінальному і пікантному смаку і досить простому приготування.
Інгредієнти: куряче філе – 350 г; яйця – 4 шт.; сухарики – 90 г; твердий сир – 190 г; помідори черрі – 190 г; салатні листя – 190 г; рослинне масло. Для заправки:
оливкова олія – 90 мл; сік половинки лимона; часник – 2 зубці; гірчиця – 40 г; сіль – за смаком. Приготування Яйця відварюємо до готовності, очищаємо і нарізаємо кружальцями або скибочками. Куряче філе можна відварити протягом двадцяти хвилин у підсоленій воді або ж обсмажити в рослинній олії до рум'яності,
попередньо розрізавши на брусочки. Сир пропускаємо через тертку, а помідори черрі ріжемо на половинки або чверті.
На дно блюда викладаємо листя салату, порвавши їх на шматочки, і присмачую трохи заправкою. Для її приготування змішуємо всі необхідні для цього компоненти зі списку, часник видавлюємо через прес і перемішуємо.
Поверх салату викладаємо курку і яйця, поливаємо соусом і завершуємо сиром, сухарями і помідорами черрі і ще трохи соусу зверху.