Класичної закускою, ідеально підходить для застілля з будь-якого приводу, вважається «Оселедець під шубою». Вперше на столах це блюдо з'явилося в середині минулого століття і з тих пір популярність його досягла міжнародних масштабів. Тепер, простий листковий салат з філе солоного оселедця і зимових овочів подається у багатьох куточках світу. Саме тому класичний рецепт салату «Під шубою» зазнав безліч модифікацій, але ми пропонуємо вам відразу кілька варіантів класики, серед яких ви обов'язково знайдете свій.
Класичний рецепт салату «Оселедець під шубою»
Класична «Шуба» включає у свій склад яблуко, яке на диво добре поєднується з рибою. Легка кислинка плода вигідно підкреслює пряне, солонувате філе оселедця і додає цікаву текстуру.
Інгредієнти: картопляні бульби - 330 г; яблуко - 65 г; морква - 115 г; буряк - 230 г; ріпчаста цибуля - 75 г; філе оселедця (слабого посолу) - 345 г; майонез - 75 р. Приготування Перед тим, як приготувати салат «Під шубою», поставте бульби варитися прямо в мундирах. Окремо відваріть не очищену буряк і моркву, щоб вони не забарвили воду своїми пігментами. Якщо є необхідність, видаліть кісточки з рибного філе, після чого наріжте рибу невеликими кубиками. За яблуко беріться в останню чергу, щоб воно не пожовтіло за той час, поки ви готуєте всі овочі. З тією ж метою вже натертий плід слід збризнути лимонною кислотою. Натріть відварні овочі. Подрібніть цибулю і обдайте його окропом. На дно блюда викладіть шматочки оселедця, зверху розподіліть шари овочів і яблука, промазуючи кожен шар майонезом. Фінальним шаром у шубі завжди є буряки і майонез. Готову страву, при бажанні, можна декорувати за допомогою зелені або червоної ікри.
Салат «Під шубою» рулетом
Для різноманітності класичну версію страви можна подати у не зовсім класичному вигляді, наприклад, загорнувши всі складові в рулет. Для того, щоб інгредієнти краще утримувалися разом, кожен з них не промащують майонезом, а змішують з ним відразу, а в центр рулету кладуть скибочки оселедця.
Інгредієнти: картопляні бульби - 420 г; морква - 310 г; яйця - 4 шт.; буряк - 340 г; ріпчаста цибуля - 55 г; оселедець (велика) - 1 шт.; майонез. Приготування Поставте всі овочі, крім ріпчастої цибулі, варитися окремо один від одного, не очищаючи їх. Тим часом оселедець обробити, відокремлюючи м'якоть від кісток і нутрощів. Отримані філе наріжте кубиками. Подрібніть цибулю і обдайте його окропом. Яйця відваріть круто, очистіть після остигання і дрібно наріжте. Відварені овочі натріть на крупній тертці, також попередньо знявши з них шкірку. Тепер з'єднайте кожен з овочів з ложкою-інший майонезу, так, щоб маса трималася разом, але не розпадалася від надлишку соусу. Викладіть овочеву суміш пошарово на аркуш плівки, викладаючи буряк в першу чергу. Розподіливши всі шари, викладіть яйця і скибочки оселедця з одного з країв, а потім скрутіть рулет, допомагаючи собі плівкою. Приготування салату «Під шубою» підійшло до кінця, залишається лише охолодити закуску перед подачею.
Смачний салат «Під шубою» – рецепт
Склад салату «Під шубою» можна зробити значно більш дієтичним, якщо замінити майонез, або його частина,
натуральним йогуртом.
Інгредієнти: морква - 260 г; буряк - 320 г; ріпчаста цибуля - 45 г; яйця - 4 шт.; йогурт - 85 мл; філе оселедця - 370 г; зелень кропу і ікра - для подачі. Приготування Відваріть овочі до м'якості, а яйця круто. Подрібніть все відварні складові і викладіть їх пошарово, разом з шматочками оселедця, в миску або піалу для сервірування, перемазуючи кожен з шарів йогуртом або його сумішшю з майонезом. Декоруйте салат ікрою і кропом перед дегустацією.