Класика будь-якого застілля – салат «Олів'є», який, за всю історію свого існування, ймовірно, змінив свою рецептуру самим категоричним чином в порівнянні з іншими закусками. Ще до революції складу страви включав відварні ракові шийки, чорну ікру і рябчиків з каперсами, але в часи СРСР модифікувався до невпізнання: практично всі інгредієнти страви були замінені більш доступними зимовими овочами, вареною ковбасою або курятиною. У цьому матеріалі ми згадаємо як класичний рецепт салату «Олів'є», так і його післяреволюційні варіації.
Салат «Олів'є» - класичний рецепт з куркою
Як ми і говорили вище, радянська класика готувалася за скромною рецептурою, м'ясо рябчиків змінила куди більш доступна курятина і салат отримав широке поширення серед мас. Популярність рецепту з курятиною не вщухає дотепер, блюдо, приготоване саме за цим рецептом найчастіше виявляється на святкових столах жителів Східної Європи донині.
Інгредієнти: картопляні бульби - 430 г; морква - 310 г; яйця - 3 шт.; пір'я зеленої цибулі - 3 шт.; курятина (червоне м'ясо) - 620 г; консервований зелений горошок - 340 г; мариновані огірки - 290 г; майонез - 175 мл. Приготування Бульби картоплі і моркву ретельно вимийте і поставте варитися до м'якості. Так як червоне м'ясо набагато соковитіше курячої грудки, саме його краще всього додавати в салат, а тому візьміть курячі гомілки або стегна (а, можливо, і цілий стегенце) і поставте птицю варитися по сусідству з овочами. Коли м'ясо буде готове, охолодіть його, зніміть шкіру, а м'якоть розберіть на волокна. Охолоджені варені овочі очистіть і наріжте кубиками. Шматочками тієї ж форми і розміру подрібніть і мариновані огірки з відварним яйцем. З'єднайте всі підготовлені інгредієнти разом, доповніть страву зеленню і горошком. Готовий салат заправте майонезом і поставте охолонути перед сервіруванням.
Класичний салат «Олів'є» - французький рецепт
Інгредієнти: Для салату: свіжі огірки - 210 г; ракові шийки - 25 шт.; листя салату «Айсберг» - 95 г; мариновані каперси - 85 м; тушки рябчиків - 2 шт.; яйця - 5 шт.; чорна ікра - 110 г; соєве паста - 10 р. Для заправки:
оливкова олія - 390 мл; яєчні жовтки - 4 шт. Приготування Спочатку відваріть ракові шийки і тушки рябчиків окремо один від одного. М'ясо раків очистіть від панцира і подрібніть. М'якоть рябчиків розділіть на волокна. Зварені круто яйця також дрібно наріжте, а листя салату розірвіть руками. Подрібніть каперси і з'єднайте всі складові в салатнику. Доповніть блюдо ікрою і соєвою пастою, повторно все перемішайте, щоб паста розподілилася рівномірно.
Соус для класичного «Олів'є» – домашній оливковий майонез , для приготування якого потрібно збивати яєчні жовтки, безперервно вливаючи до них масло тонким струменем. Коли емульсія буде готова, заправте нею салат і охолодіть його.
Як зробити салат «Олів'є» - рецепт з ковбасою?
Не меншою популярністю, ніж салат з курятиною у складі, користується і рецепт з вареною ковбасою. Останній включає всі ті ж інгредієнти, але курятину в ньому замінюють ще більш бюджетною «Докторської» або «Молочної».
Інгредієнти: картопляні бульби - 310 г; морква - 115 г; яйця - 4 шт.; варена ковбаса - 380 г; консервований зелений горошок - 165 г; мариновані огірки - 270 г; майонез - 45 мл; жменя зелені кропу. Приготування Відваріть бульби картоплі прямо в шкірці разом з морквою, обидва коренеплоду неодмінно промийте перед варінням. Окремо зваріть круто яйця, охолодіть, очистіть їх і наріжте. Шматочками аналогічного розміру наріжте і очищену картоплю з морквою. Подрібніть солоний огірок. Змішайте всі інгредієнти разом, доповніть блюдо горошком, зеленню кропу і майонезом, ще раз гарненько перемішайте і подавайте, попередньо охолодивши.