«Празький» салат не має нічого спільного з багатим асортиментом традиційних чеських холодних закусок, його назва була придумана домогосподарками, рівно як і величезна кількість варіацій у рецепті приготування. Головним козирем салату «Прага» є поєднання м'яса з яким-небудь солодким інгредієнтом: яловичини з яблуком, курки з чорносливом і так далі. Крім контрастного поєднання, закуска може включати в себе асорті з інших овочів і м'ясних продуктів, шматочки сиру і сухарики.
Класичний «Празький» салат – рецепт
Незважаючи на все різноманіття аматорських рецептів, частіше інших зустрічається варіація «Празького» з використанням поєднання яловичини і яблук. Цей легкий салат подається теплим і готується за гранично короткий час.
Інгредієнти: філе телятини - 290 г; солоні огірки - 135 г; солодкий перець - 85 м; ріпчаста цибуля - 45 г; яблуко кисле - 70 г; сік половинки лимона; гостра гірчиця - за смаком; майонез - 115 р. Приготування Приготування закуски починається з підготовки інгредієнтів для овочевий подушки. Для неї наріжте тонкою соломкою солоний огірок, видалите коробку з солодкого перцю і також дрібно наріжте його стінки. Ріпчасту цибулю розділіть на тонкі півкільця. Так само як і інші інгредієнти, наріжте тонкою соломкою яблуко кисле. Приготуйте легку заправку із суміші майонезу з соком половинки лимона і гірчицею. Заправте соусом салат і викладіть його подушкою на блюдо.
М'ясо розріжте на тонкі пласти, приправте його і швидко обсмажте до зарум'янювання на добре розігрітій сковороді. Викладіть шматочки гарячого м'яса поверх салатною подушки й відразу ж подавайте «Прагу» до столу.
«Празький» салат з болгарським перцем і куркою
На другому місці за популярністю стоїть салат, приготований з використанням поєднання курятини, чорносливу і солодкого перцю, яке ідеально підходить для шанувальників білого м'яса птиці.
Інгредієнти: курятина (біле м'ясо) - 290 г; солодкий перець - 110 г; морква - 95 г; яйця - 4 шт.; чорнослив - 110 г; консервований горошок - 130 г; ріпчаста цибуля - 65 г; майонез для заправки. Приготування Перед тим, як приготувати празький салат, зверніть увагу на чорнослив: якщо плоди сухуваті, то залийте їх окропом, в іншому випадку просто видаліть кісточки і наріжте всі соломкою. Обдайте цибульні півкільця окропом, щоб видалити зайву гіркоту. Поставте варитися куряче філе. Яйця також відваріть круто, очистіть і подрібніть. Спасеруйте шматочки моркви з солодким перцем в невеликій кількості олії, поки овочі не розм'якшаться. Тепер у вас є два виходи: з'єднати всі складові салату разом, заправити і перемішати, або викласти шарами, промазуючи кожен наступний шар соусом.
«Празький» салат з шинкою
Самим мінімалістичним можна назвати рецепт «Празького» салату з шинкою, сухарями і сиром, втім, сухарики в нього додають на власний розсуд. Склад такої закуски дуже варіативний, але в цілому, включає інгредієнти з попередніх рецептів.
Інгредієнти: твердий сир - 115 г; шинка - 115 г; ріпчаста цибуля - 65 г; яйця - 3 шт.; солоний огірок - 55 г; майонез - 65 г; сухарики - за бажанням. Приготування Попередньо поставте варитися курячі яйця, обдайте їх крижаною водою, очистіть і подрібніть. Дрібно наріжте цибулю і змішати його з яйцями. До суміші додайте кубики шинки і твердого сиру. За аналогією наріжте і солоний огірок. З'єднайте всі складові салату з майонезній заправкою, а готову страву охолодіть. Перед сервіровкою закуску можна посипати сухариками або декорувати простим листком петрушки.