Одне з найпопулярніших святкових страв пострадянського простору – салат з крабовими паличками. На перших порах серед інгредієнтів були крабові палички, кукурудза, майонез, варені яйця, а для ситності – відварений рис або картоплю. Звичайно, дієтичним таке блюдо не назвеш, тому з плином часу, рецепт був модифікований і сьогодні значно більш популярний салат Крабовий» з кукурудзою і огірком. Це більш легкий, менш калорійний варіант, особливо якщо використовувати домашній соус для заправки.
Салат Крабовий» з кукурудзою і огірком
Інгредієнти: крабові палички або м'ясо – 2 упаковки по 150 г; яйце велике – 4-5 шт.; кукурудза заморожена – 200 г; домашній майонез – 1/2 склянки; свіжий огірок – 150-170 г; сіль – 1 щіпка; кріп – 3-4 гілочки. Приготування Зазвичай крабові палички продаються замороженими – так що розморозимо їх і дрібно наріжемо. Важливо вибирати свіжі палички, інакше сухий, крошащийся продукт зіпсує блюдо. Яйця кладемо в холодну підсолену воду, варимо 10 хвилин, заливаємо холодною водою, знімаємо шкаралупу і ріжемо невеликими кубиками. Кукурудзу закладаємо в киплячу воду, чекаємо 10 хвилин, відкидаємо на друшляк і даємо добре стекти. Така кукурудза більш корисна, ніж маринована. Огірок миємо й ріжемо дрібно, шаткуємо кріп. Всі інгредієнти покласти в миску, солимо, заправляємо соусом і перемішуємо. Можна дати салату постояти півгодини в холодильнику. Зберігається крабовий салат з кукурудзою і свіжим огірком також в холодильнику, але не більше 2 діб.
Є і модифікований варіант. В салат входять пекінська капуста, кукурудза, крабові палички, огірок. Це теж дуже легкий салат, правда, він не рекомендований у великих кількостях тим, у кого проблеми з підшлунковою залозою. Але і тут є вихід: можна просто зменшити кількість капусти наполовину.
Простий «Крабовий салат Інгредієнти: кукурудза заморожена – 250 г; крабове м'ясо або палички – 250-300 г; яйце – 4-5 шт.; пекінська капуста – 1/2 середнього качана; свіжі грунтові огірки – 2 шт.; домашній соус типу майонезу або сметана – 2/3 склянки; сіль – за смаком; кріп – 1 маленький пучок. Приготування Кукурудзу відварюємо в киплячій воді 7-10 хвилин, відкидаємо на сито і даємо добре стекти. Розморожуємо крабове м'ясо і ріжемо кубиками. Варені яйця теж ріжемо кубиками (в піст можна готувати салат без яєць, а заправляти рослинною олією). Шаткуємо Капусту й огірки тонкою соломкою приблизно однакового розміру. Дрібно нарізаємо кріп. Все перемішуємо, заправимо соусом і посолимо. Даємо настоятися.