Наскільки б смачні не були самі овочі, а салат робить його сполучна ланка – заправка, варіацій рецептів якої вистачить для того, щоб задовольнити потреби навіть найдосвідченіших їдців. Про незвичайну заміни звичного майонезу і сметани ми поговоримо в цій статті.
Дієтична заправка для салату з кефіру
Інгредієнти: кефір - 120 мл; нежирна сметана - 40 г; пучок кропу; часникові зубчики - 2-3 шт.; сік і цедра 1/2 лимона; крапля табаско; діжонська гірчиця - 3 р. Приготування Попередньо подрібнивши гілочки кропу і пропустивши через прес часник, змішуємо зі сметаною і кефір підготовленими інгредієнтами, додаємо лимонний сік і цедру, трохи гірчиці, Табаско і спецій за смаком. Перемішуємо і подаємо до салату попередньо охолодивши.
Італійська заправка для салату
Базової заправкою для будь-якого салату може стати поєднання масла і кислоти. Ця пісна заправка для салату на італійський манер має подібне поєднання у своїй основі.
Інгредієнти: винний оцет - 80 мл; оливкова олія - 185 мл; вода - 30 мл; часниковий зубчик; сушений орегано, базилік, чебрець, майоран - за 2 р. Приготування Беремо банку з щільною кришкою, що загвинчується і кладемо туди пропущений через прес часник з сушеними травами (до речі, можна взяти вже готову суміш із сухих італійських трав). Заливаємо вміст банки оцтом, маслом і водою, закручуємо кришку та ретельно все струшуємо, щоб отримати емульсію. Перед тим, як поливати заправкою салат, не забудьте про прянощі, а якщо вам не принципово, щоб суміш була пісною, покришіть в неї трохи блакитного сиру, який додасть гостроти.
Заправка для салатів замість майонезу
Інгредієнти: сирі волоські горіхи - 60 г; часникові зубчики - 2 шт.; тертий пармезан - 20 г; цедра 1 лимона; цукор - 3 г; сік 2 лимонів; оливкова олія - 60 мл Приготування Якщо у вас є блендер, то приготування не займе багато часу. Покладіть сирі ядра волоських горіхів, тертий сир, часник, цедру, цукор і інші спеції в чашу пристрою. Збийте все до утворення однорідної пасти (близько 2-3 хвилин), а після цього починайте по черзі вливати масло і лимонну кислоту, не зупиняючи роботу лез. В результаті у вас вийде кремоподібна салатна заправка, що нагадує майонез по консистенції, але не по калорійності.
Заправка для фруктового салату
Інгредієнти: лимонний сік - 45 мл; мед - 45 мл; бальзамичекий оцет - 5 мл; тертий імбир - 2 р. Приготування Натуральний рідкий мед з'єднайте з лимонним соком і тертим імбиром (або невеликою кількістю його соку), додати бальзамічний оцет або глазур, а потім перемішайте все до однорідності.
Заправка з йогурту для овочевих салатів
Інгредієнти: йогурт - 210 мл; часникові зубчики (великі) - 2 шт.; оливкова олія - 30 мл; молоко - 15 мл Приготування В ступі розтираємо часникові зубчики з хорошою пучкою морської солі до стану пасти. Отриману пасту перекладаємо в баночку, заливаємо йогуртом і перемішуємо. Щоб заправка вийшла трохи більш рідкою, з'єднайте її з маслом і молоком, а потім ще раз все змішайте. При бажанні, доповнити салатний дресинг можна цедрою лимона, свіжою зеленню і свіжомеленим перцем.
Смачна заправка для овочевого салату
Інгредієнти: апельсинове варення - 35 г; винний оцет - 30 мл; діжонська гірчиця - 12 м; вода - 22 мл; оливкова олія - 60 мл; шалот - 1 шт. Приготування Дрібно ріжемо цибулю. Розчиняємо апельсинове варення у воді, переливаємо суміш в баночку, доповнюємо гірчицею, оцтом і олією. Закриваємо банку кришкою і збовтуємо її вміст до тих пір, поки не утворюється однотонна емульсія. Доповнюємо дресинг попередньо подрібненим шалотом і використовуємо за призначенням.