Дивно, але з м'яса лосося можна приготувати безліч смачних і дуже корисних страв. Якщо вам раптом несподівано захотілося екзотики, то зверніть увагу на рецепт салату з лососем. Ця риба дуже ситна і до того ж дуже низькокалорійна. Помилково вважати, що лосось жирна риба, так як жиру в ньому міститься набагато менше, ніж у м'ясі. Дієтологи рекомендують людям з'їдати хоча б одну порцію лосося в тиждень.
У салатах лосось використовується в різному вигляді: свіжий, смажена, копчена, маринований і навіть тушкований. Він відмінно поєднується з овочами, сиром, зеленню і фруктами. В якості заправки салату, ідеально підійде лимонний сік і оливкову олію.
Салат з лососем і рисом
Інгредієнти: лосось консервований - 300 г: рис - 200 г; яйце - 3 шт.; майонез - 150 мл; сіль - за смаком. Приготування Беремо баночку консервованого лосося, дістаємо його і акуратно видаляємо всі кістки. Потім дрібно ріжемо рибу. Заздалегідь відварюємо рис в трохи підсоленій воді, окремо варимо яйця. Чистимо яйця і нарізаємо дрібними кубиками. Кладемо в салатник консервованого лосося, яйця, рис, додаємо майонез. Солимо за смаком і добре перемішуємо. Перед подачею на стіл прикрашаємо салат з лососем свіжою зеленню.
Салат з солоним лососем
Інгредієнти: картопля - 500 г; копчений лосось - 200 г; яблуко - 2 шт.; ріпчаста цибуля - 1 шт.; сметана - 100 мл; хлібці - 3 шт. Приготування Беремо яблука очищаємо від шкірки, розрізаємо навпіл і акуратно видаляємо серцевину. Потім нарізаємо тонкою соломкою. Заздалегідь зварений картопля ріжемо на дрібні кубики. Цибулю ріжемо півкільцями і замочуємо у холодній воді. Всі інгредієнти добре перемішуємо і заправляємо салат сметаною, додаємо дрібно поламані хлібці. Салат з слабосоленого лосося готовий. Прикрашаємо його кропом і подаємо на стіл.
Теплий салат з лососем
Інгредієнти: філе лосося - 500 г; цибулю-порей (тільки біла частина) - 1 шт.; рукола - 1 пучок; гірчиця - 3 ст. ложки; лимонний сік - 1 ст. ложка; рослинне масло - 1 ст. ложка; мед - 1 ст. ложка; соєвий соус - 1 ч. ложка; кінза - за смаком. Приготування Кінзу і рукколу слід вимити і викласти на плоске блюдо. Зелена цибуля моєму і подрібнюємо. Філе лосося нарізаємо на невеликі шматочки. В окремій тарілці змішуємо гірчицю з лимонним соком і кладемо в цей маринад шматочки лосося. Хвилин через 10 обсмажуємо замаринованого лосося на сковороді з рослинним маслом. Готові шматки викладаємо на блюдо. У сковороду додаємо 1 ст. ложку води, цибулю і тушкуємо хвилин 5 до світло-коричневого кольору. Додаємо соєвий соус, мед і шматки лосося. Підігріваємо протягом 5 хвилин. Перекладаємо гарячі шматочки риби на «зелене» блюдо і поллємо теплим соусом. Відразу ж, поки блюдо не охололо, подаємо на стіл.
Салат з креветками і лососем
Інгредієнти: лосось - 150 г; креветки очищені - 100 г; сир - 150 г; яйце - 6 шт.; цибулина червона - 1 шт.; майонез - 150 мл; виноградний оцет - 1 ст. ложка; зелена цибуля - за смаком. Приготування Відварюємо рибу в підсоленій воді і додаємо лавровий лист і перець горошком за смаком. Зварений лосось остуджуємо, видаляємо кістки і дрібно ріжемо. Ріпчасту цибулю чистимо, ріжемо півкільцями і замочуємо у виноградному оцті. Оцет повинен бути розведений водою в пропорції 1:1. Поки цибуля маринується, ми відварюємо яйця і розділяємо їх на жовтки і білки. Білки і сир натираємо на крупній тертці. Креветки відварюємо і дрібно ріжемо.
Викладаємо наш салат шарами:
яєчний білки, зверху сіточка майонезу; тертий сир і майонез; лосось; маринований лук і зверху майонез; креветки; зелений лук, майонезна сіточка; терті на дрібній тертці жовтки. Зверху прикрашаємо посіченою свіжої зеленню і подаємо до столу. Приємного апетиту!