Картопля відмінно поєднується з м'ясом, рибою, морепродуктами і овочами. Чудово «працює в парі» з всілякими соусами і заправками. Тому і рецептів салату на основі картоплі так багато, що цілий рік щодня можна готувати новий і жодного разу не повторитися.
Картопляний салат з грибами
Інгредієнти: картопля (молодий) - 300 г; опеньки мариновані - 200 г; огірки солоні - 2 шт.; масло рослинне - 3 ст. ложки; зелена цибуля - 1 пучок; сіль, перець - за смаком. Приготування Картопля варимо в «мундирі». Важливо не перетримати, щоб бульби не почали розвалюватися. Остуджуємо, чистимо, нарізаємо кубиками, як і мариновані огірочки. Опеньки відкидаємо на друшляк і ріжемо, якщо великі, до розмірів картопляних кубиків. Дрібно рубаємо цибулю. Змішуємо всі інгредієнти, солимо, перчимо, заправляємо олією. Всього півгодини, і легке блюдо до пісного столу готово!
Салат картопляний з оселедцем
Інгредієнти: Для салату:
філе оселедця - 2 шт.; картопля - 2 шт.; цибуля червона (кримський) - 1 шт.; яблуко - 1 шт.; спаржева квасоля (заморожена) - 100 р. Для маринаду:
масло рослинне - 1 ст. ложки; оцет яблучний - 05 ст. ложки; цукор - 05 ст. ложки. Для соусу:
вершки (жирність 9%) - 05 склянки; йогурт натуральний - 4 ст. ложки; гірчиця - 1 ч. ложка; кріп - 1 пучок; лимон - 1/2 шт.; сіль, чорний перець - за смаком. Приготування Як приготувати картопляний салат з оселедцем? Цибулю нарізаємо тонкими кільцями. Збиваємо масло, оцет і цукор. Заливаємо цибулю, накриваємо і наполягаємо близько години. Картоплю відварюємо в «мундирі», чистимо і нарізаємо кубиками зі стороною 1 див. Квасолю (не розморожуючи!) кидаємо в киплячу підсолену воду і варимо 5 хвилин до м'якості. Відкидаємо на друшляк, охолодити, нарізаємо невеликими шматочками.
Для соусу подрібнюємо в блендері кріп, додаємо сік половини лимона, вершки, йогурт, гірчицю, збиваємо. Заливаємо половиною отриманої заправки картопля, перемішуємо і даємо постояти хвилин 10.
З яблука видаляємо серцевину і нарізаємо невеликими пластинками. Додаємо до картоплі разом із замаринованим цибулею, квасолею, нарізаної шматочками оселедцем. Перемішуємо, поливаємо соусом, що залишився.
Теплий картопляний салат - рецепт
Інгредієнти: Для салату:
картопля - 300 г; телятина - 300 г; оливки (без кісточок) - 15 шт. Для соусу: масло вершкове - 40 г; цибуля ріпчаста - 1 шт.; гірчиця зерниста - 1 ст. ложка; жовток - 1 шт.; петрушка - 1 пучок. Приготування Картопля (в «мундирі») і м'ясо відварюємо в підсоленій воді, нарізаємо кубиками. Півсклянки м'ясного бульйону залишаємо для соусу. Цибулю дрібно нарізаємо і обсмажуємо на вершковому маслі до прозорості. Знімаємо з вогню, додаємо 3 ст. ложки бульйону, вводимо жовток. Повертаємо на маленький вогонь і, інтенсивно перемішуючи, доводимо соус до загусання. Додаємо гірчицю, бульйон, що залишився, перчимо, солимо. Даємо закипіти і знімаємо з вогню.
Змішуємо в салатниці нарізані половинками оливки, картопля і м'ясо. Заправляємо соусом і посипаємо зверху дрібно нарубаної петрушкою.