Мова здавна вважається вишуканим делікатесом. Його використовують для приготування гарячих основних страв і холодцю, однак, найбільш смачний мову в салатах. Найчастіше для приготування страв використовують язика, рідше - свинячий. Готують його так: спочатку відварюють протягом 3-4 годин, потім занурюють у крижану воду (відразу після приготування), щоб легко відокремити покривні плівки, а після нарізають і готують смачний салат з яловичого язика.
Легкий салат з язиком
Цей салат неспроста отримав свою назву. Крім легкість приготування, такий салат легко їсти, він не викликає тяжкості після трапези і відмінно підійде тим, хто стежить за фігурою.
Інгредієнти: язик відварний - 200 г; печериці консервовані - 50 г; твердий сир - 50 г; помідор - 1шт.; перець болгарський - 1 шт.; маслини, оливки - за смаком; оливкова олія - 2 ст. ложки; лимонний сік - 1 ст. ложка; сіль, перець - за смаком. Приготування Мова нарізаємо брусочками, помідори, перець і гриби - кубиками, сир натираємо на крупній тертці. Змішуємо всі інгредієнти і заправляємо оливковою салом і соком лимона, посипаємо сіллю і перцем. Такий простий салат з яловичого язика можна прикрасити також просто: гілочками петрушки, оливками і маслинами. За бажанням в салат можна додати ріпчасту цибулю, попередньо замаринований в лимонному соці.
Салат «Олів'є» з яловичим язиком
Відмінна заміна традиційного і наскучившему салату «Олів'є», яка підійде до келиха шампанського, і не тільки в новорічну ніч.
Інгредієнти: язик відварний - 1 шт.; огірок свіжий - 2 шт.; картопля - 4 шт.; горошок консервований - 1 банка; яйця - 5 шт.; кріп - 1/2 пучка; часник - 5 зубчиків; майонез для заправки. Приготування Перед тим, як робити салат з язика, маринуємо огірки: кожен розрізаємо на 4 частини, укладаємо в банку разом з кропом і 4 зубчиками часнику і заливаємо розсолом (3 ст. ложки солі на 1 літр кип'яченої води). Огірки залишаємо в маринаді на 3 години.
Картоплю і яйця відварюємо і нарізаємо кубиками. Аналогічним чином поступаємо з язиком і огірками. Всі інгредієнти, включаючи горошок, змішуємо в глибокій посуді і заправляємо соусом з майонезу і роздавленого зубчики часнику. Салат з відвареного яловичого язика залишаємо в холодильнику на 1 годину, а перед подачею посипаємо улюбленої подрібненою зеленню.
М'ясний салат з яловичим язиком
Для тих, хто не вважає калорій пропонуємо приготувати смачний салат з м'ясного асорті. М'ясні інгредієнти можна змінювати в залежності від індивідуальних уподобань.
Інгредієнти: яловичина - 300 г; яловичий язик - 100; куряче філе - 100 г; шинка - 100 г; болгарський перець - 1шт.; ріпчаста цибуля - 1 шт.; корнішони - 6-7 шт.; майонез, гірчиця - для заправки. Приготування Яловичину і куряче філе відварюємо в підсоленій воді і нарізаємо соломкою,
аналогічно шинки і яловичого язика. Болгарський перець і корнішони нарізаємо брусочками, а ріпчасту цибулю - кільцями і маринуємо в суміші води, оцту і цукру (2:2:1) 15-20 хвилин. Всі інгредієнти змішуємо і заправляємо сумішшю майонезу і гірчиці (співвідношення - за смаком). Готовий салат залишаємо в холодильнику на 1 годину і традиційно прикрашаємо гілочками улюбленої зелені перед подачею.
За бажанням гірчично-майонезну заправку можна замінити більш ніжним варіантом з суміші сметани і йогурту з додаванням лимонного соку і подрібненої зелені. Приємного апетиту!