Редька - напевно, назва цього коренеплоду у всіх на слуху, а ось на столі зустрінеш його не часто. І даремно! Адже, приміром, за кількістю мінеральних солей редька дасть фору багатьом іншим овочам. Крім того, в основному вона складається з води, жирів і вуглеводів в ній практично немає, тому вона легко може входити в раціон тих, хто стежить за вагою, не кажучи вже про її незамінність при простудних захворюваннях - адже це потужний антисептик. Чому ж ми обходимо редьку стороною? Може, варто включати її в наше меню частіше? Адже коли-то цей коренеплід був дуже популярний і цінився на столі.
Як приготувати салат з редьки?
Забарвлення редьки варіюється від білого, зеленого, рожевого до фіолетового і чорного. Особливість останньої полягає в її бактерицидних і антисептичних властивостей, величезній кількості вітамінів, що містяться в ній. Але сьогодні ми поговоримо з вами не про це, а про те, як приготувати салат з чорної редьки.
При приготуванні салатів слід враховувати, що рецепти шикуються на контрасті гіркуватого смаку коренеплоду, яким відрізняється чорна редька, з солодким смаком доповнюють інгредієнтів - медом, буряком, морквою, яблуками. Або гасять смак редьки нейтральними продуктами - сметаною, огірками, білокачанної капустою. Іноді, салати навіть наполягають близько години.
Салат з чорної редьки - рецепт
Щоб приготувати смачний салат з чорної редьки, спочатку коренеплід слід почистити і обов'язково видалити гіркоту. Для цього редьку нарізаємо і заливаємо холодною водою, даємо постояти 30-60 хвилин.
Інгредієнти: редька чорна - 300 г; сік лимона - 3 ст. ложки; рослинна олія - 50 мл; сіль - за смаком; зелень кропу; листя зеленого салату. Приготування Редьку чистимо, видаляємо з неї гіркота, потім натираємо на тертці. Викладаємо в салатницю, солимо, поливаємо лимонним соком, олією і даємо настоятися хвилин 15-20. Прикрашаємо листям зеленого салату і зеленню кропу.
Цей салатик є класичним рецептом. Взявши його за основу, ви можете додавати до нього будь-які інгредієнти - кукурудзу, натерті або порізані яблука, сиру або обсмажену моркву, цибулю, горошок, горішки і, навіть, грибочки.
За схожим рецептом можна зробити салат з редьки зі сметаною. Необхідно просто натерти редьку на крупній тертці, добавиь зелень, заправити сіллю і сметаною.
Салат з редькою і капустою
Взагалі-то, будь-які овочеві салати допускається робити «на око», не дотримуючись чітко пропорцій. Ми пропонуємо приготувати страву саме в нижчеподаному варіанті, але ви можете збільшити кількість капусти, орієнтуйтеся на свій власний смак.
Інгредієнти: редька чорна - 300 г; капуста білокачанна - 100 г; рослинне масло - для заправки; сіль - за смаком; зелень петрушки. Приготування Чистимо і натираємо коренеплід на тертці, попередньо позбувшись від гіркоти. Капусту дрібно шаткуємо, солимо і додаємо до редьки. Добре перемішуємо овочі і викладаємо в салатницю. Поливаємо рослинним маслом, прикрашаємо дрібно нарізаною зеленню.
Салат з редьки з яйцем
Найчастіше салат з чорної редьки готують з додаванням різних овочевих інгредієнтів, але ви можете спробувати зробити його з яйцем.
Інгредієнти: редька чорна - 2 шт.; яйце варене - 2 шт.; сметана - 5 ст. ложок; сіль, перець - за смаком. Приготування Чорну редьку чистимо, позбавляємося від гіркоти, вымачивая в холодній воді. Потім натираємо на крупній тертці, додаємо порубані жовтки і білки, солимо, перчимо і заправляємо сметаною. За бажанням, можете прикрасити салат зеленню.