Здавалося б, вінегрет - таке споконвічно російська страва, а прийшло воно до нас з Європи десь у XVIII столітті. Крім овочів в цей салат додавали мочені яблука і оселедець. А заправляли сумішшю гірчиці, масла і оцту. Ймовірно, і назву свою вінегрет отримав за приємний кислуватий смак (від французького vinaigre - оцет). З тих пір рецепт класичного салату дещо змінився. Сьогодні вінегрет готують з квашеною капустою, грибами, зеленим горошком і квасолею, приправляючи все олією, сметаною і навіть майонезом.
Вінегрет - салат дуже простий, але і в його приготуванні існують маленькі хитрощі:
щоб буряк не злиняла» на інші овочі, нарізаємо її окремо і заливаємо олією; намагайтеся довго не тримати вінегрет з цибулею в холодильнику, додаємо його в салат перед подачею на стіл; врахуйте, що вінегрет з огірками - страва швидко псується, не варто заготовляти його про запас. Як приготувати вінегрет з квасолею?
Інгредієнти: квасоля біла - 1/2 ст.; буряк - 2 шт.; огірки (свіжі) - 2 шт.; картопля - 1 шт.; мочені яблука - 2 шт.; цибуля-1/2 шт.; морква - 2 шт.; гірчиця (не гостра)- 2 ч. ложки; трави прованські сухі - 1 щіпка; оцет винний червоний - 2 ч. ложки; олія оливкова - 3 ст. ложки; сіль, перець чорний мелений - за смаком. Приготування Попередньо замочену квасолю відварюємо в підсоленій воді, зливаємо і даємо охолонути. Буряк, моркву і картоплю добре миємо й викладаємо на застелений фольгою деко. Овочі солимо, перчимо, скроплюємо оливковою олією і посипаємо прованськими травами. Загортаємо у фольгу і відправляємо в духовку запікатися при температурі 170 градусів.
Готові овочі остуджуємо, чистимо і нарізаємо невеликими кубиками. До них же кришимо мочені яблука, огірки і цибулю. Додаємо квасолю. Все перемішуємо. Для заправки з'єднуємо гірчицю, олію і оцет. Трохи солимо і перчимо за смаком. Поливаємо цією сумішшю вінегрет, прикрашаємо зеленню і подаємо до столу.
Вінегрет з квасолею і сметаною - рецепт
Інгредієнти: квасоля - 1/2 ст.; буряк - 1 шт.; картопля - 3 шт.; огірок солоний - 1 шт.; цибуля - 1 шт.; яблуко - 1 шт.; масло рослинне - 1 ст. ложка; сметана - 3 ст. ложки; лимон - 1/2 шт.; зелень - 1 пучок; яйце - 1 шт.; цукор, сіль, перець чорний мелений - за смаком. Приготування Окремо варимо і нарізаємо кубиками картоплю і буряк. Кришимо огірок і яблуко. Дрібно нарізану цибулю злегка обсмажуємо до золотистого кольору. Все змішуємо, додаємо попередньо відварену квасолю. Солимо, перчимо. Заправляємо олією і соком половини лимона, заливаємо сметаною. Прикрашаємо рубаним яйцем і зеленню.
Як зробити смачний вінегрет з квасолею і грибами?
Інгредієнти: квасоля - 60 г; буряк - 2 шт.; опеньки мариновані - 1 банка; картопля - 2 шт.; цибуля -1 шт.; масло рослинне - 3 ст. ложки; оцет (яблучний) - 1 ст. ложка; сіль, перець чорний мелений - за смаком. Приготування Буряк і картоплю відварюємо в підсоленій воді. Остуджуємо, чистимо і нарізаємо невеликими кубиками. Відкриваємо банку з грибами, промиваємо їх і відкидаємо на друшляк. Дрібно ріжемо цибулю. Змішуємо всі овочі з грибами, додаємо попередньо відварену квасолю. Солимо, перчимо. Заправляємо салат олією і оцтом. Даємо настоятися в холодильнику близько години і подаємо до столу.
Як робити салат «Вінегрет» з консервованою квасолею?
Інгредієнти: квасоля червона консервована - 1 банка; буряк - 1 шт.; огірки солоні - 2 шт.; капуста квашена - 150 г; цибуля кримський солодкий - 1 шт.; масло рослинне - 3 ст. ложки; сіль, перець чорний мелений - за смаком; зерна граната - для прикраси. Приготування Попередньо відварену буряк чистимо і нарізаємо кубиками. Кришимо огірки і цибуля. Відкриваємо банку з квасолею, зливаємо рідину і додаємо до овочів. Квашену капусту злегка віджимаємо і відправляємо туди ж. Все перемішуємо. Солимо, перчимо, заправляємо олією. Зверху прикрашаємо зернами граната.