Середземноморська кухня славиться рецептами зі всілякими незвичними для нас дарами моря. І якщо кальмари і молюски вже прижилися на вашому столі, настав час спробувати щось більш екзотичне. Повірте, восьминоги - це теж дуже смачно!
Теплий салат з кальмарами
Інгредієнти: кальмари - 500 г; цибуля червоний солодкий - 1 шт.; вино сухе біле - 50 г; часник - 1 зубчик; сік лимона - 1 ст. ложка; лимон - 1/2 шт.; олія оливкова - для смаження; петрушка - 1 пучок; сіль, перець чорний мелений - за смаком. Приготування Кальмари добре промиваємо, видаляємо плівки і нарізаємо кільцями. На розігрітій сковороді обсмажуємо півкільця цибулі, поки вони не почнуть змінювати колір. Додаємо кальмари. Тушкуємо, помішуючи, 5 хвилин. Вливаємо вино, кладемо часник і накриваємо кришкою.
Тушкуємо кальмари з пропущеним через прес часником ще 5-10 хвилин, поки вони не стануть м'якими. Розкладаємо по тарілках, а в сковороду доливаємо трохи олії, лимонний сік, додаємо нарізаний часточками лимон і зелень петрушки. Солимо, перчимо, перемішуємо і поливаємо цим соусом кільця кальмарів.
Теплий салат з мідіями
Інгредієнти: мідії великі (не очищені) - 1 кг; масло вершкове - 100 г; пармезан - 50 г; салатний мікс - 1 упаковка; базилік - 1 пучок; часник - 3 зубки; сухарі панірувальні - 50 г; лимон - для прикраси. Для соусу:
жовтки яєчні - 2 шт.; анчоуси копчені - 6 шт.; часник - 1 зубчик; олія оливкова - 3 ст. ложки; гірчиця діжонська -1 ч. ложка; сік лимона - 1 ст. ложка; сіль - за смаком. Приготування Мідії промиваємо, відокремивши їх від раковин, після ховаємо тому в «будиночки» і розкладаємо черепашки на деку. Нарубану зелень базиліка і протертий на дрібній тертці часник змішати з розм'якшеним вершковим маслом. Розподіляємо отриману масу в кожну раковину, посипаємо сухарями, змішаними з тертим пармезаном і ставимо в розігріту до 180 градусів духовку на 10-15 хвилин, поки не зарум'яняться.
Для соусу змішуємо жовтки з гірчицею і зубчиком часнику, пропущеним через прес. Додаємо дрібно нарубані анчоуси і сік лимона. Збиваємо в блендері до однорідності. Коли жовтки побіліють, буквально по краплях вводимо оливкова олія.
Розкладаємо по тарілках вимиті і висушені листя салату, поливаємо соусом, а зверху викладаємо мідії. Прикрашаємо часточками лимона, так як їсти морський делікатес потрібно неодмінно збризнувши її соком.
Як приготувати теплий салат з восьминогом?
Ті, хто бував в Італії, не могли пропустити цей салат зі свіжими восьминогами і молодою картоплею.
Інгредієнти: восьминіг - 1 кг; картопля молода - 6 шт.; помідори черрі -16 шт.; салат рукола - 1 упаковка; селера (стебло) -3 шт.; олія оливкова - 1 ст. ложка; розмарин -1 гілочка; чебрець - 1 гілочка. Для бульйону:
селера (стебло) - 1 шт.; морква - 1 шт.; цибуля - 1 шт.; оцет винний - 1 ст. ложка; лавровий лист - 3 шт.; перець духмяний горошком - 6 шт.; сіль морська - 1 ч. ложка. Для заправки:
часник - 1 зубчик; петрушка - 1 пучок; олія оливкова - 4 ст. ложки; лимон - 1/2 шт.; мелений чорний перець - за смаком; сіль морська - за смаком. Приготування Восьминога добре промиваємо проточною водою, особливо чорнильний мішок і щупальця. У киплячу підсолену воду кидаємо нарізані овочі, перець горошком і лавровий лист, вливаємо оцет. Опускаємо в цей бульйон восьминога, накриваємо кришкою і варимо на повільному вогні близько години, до м'якості (перевіряємо виделкою).
Деко закриваємо пергаментом, додаємо трохи оливкової олії і викладаємо митий, нарізану великими кружечками картоплю. Солимо, перчимо, присипаємо листочками чебрецю і розмарину. Запікаємо в духовці 20 хвилин на середньому вогні. Готову картоплю викладаємо на тарілки по колу, в центрі - рукола, а зверху - нарізані шматочками восьминіг з овочами. Поливаємо все заправкою. Для неї подрібнюємо часник і петрушку, додаємо сік і масло, солимо, перчимо. В підсумку, ви отримаєте неймовірно смачний і дуже незвичайний салат з морепродуктів.