Салат у вигляді подарунка підійде для будь-якого свята, але краще всього він буде виглядати на іменинному столі. Втім, ви можете і не чекати конкретної дати, щоб побалувати коханого людини. Адже набір продуктів в цьому салаті може бути самий різний, головне - це оформлення. З ним доведеться повозитися, але так ви зможете найбільш повно виразити свої почуття.
Салат «Подарунок» - рецепт
Інгредієнти: стегенця курячі (копчені) - 500 г; печериці свіжі - 400 г; яйця - 3 шт.; цибуля - 1 шт.; огірки довгі салатні - 3 шт.; морква - 1 шт.; перець болгарський червоний - 1 шт.; майонез - 1 упаковка. Приготування Відокремлюємо м'ясо стегенець від кісток і нарізаємо шматочками. Нашатковані пластинами гриби обсмажуємо з дрібно нарубаним цибулею. Окремо смажимо натерту на крупній тертці моркву. Болгарський перець, 2 огірка і варені яйця нарізаємо кубиками в окремі тарілки.
Викладаємо квадратні шари салату, промазуючи кожен майонезом. Щоб вийшло акуратніше, краще використовувати спеціальну форму, наприклад, картонну коробку відповідного розміру, у якій відрізали дно. Шари йдуть у наступній послідовності: курка, огірки, морква, яйця, гриби з цибулею, болгарський перець. Верх салату майонезом не мажемо. Знімаємо форму, вийти червона коробочка з подарунком. А для більшої схожості прикрашаємо її тонкими смужками з огірка, що імітують стрічки. Можна і огірковий бант спорудити.
Порада: тонко і рівно порізати огірок легше за допомогою звичайної картоплечистки.
Готового салату даємо настоятися кілька годин у холодильнику, і вручаємо «подарунок» винуватцеві торжества.
Салат «Подарунок» з сюрпризом
У якості «сюрпризу» в салаті може виступати чорнослив з горішком всередині. Якщо ж обдаровуваних кілька, сухофрукти можна сховати невеликі записочки з побажаннями. Тільки попередньо загорніть їх у фольгу, щоб не розмокли.
Інгредієнти: телятина - 300 г; морква - 400 г; буряк - 300 г; чорнослив (без кісточки) - 200 г; горіхи волоські (нечищене) -1/2 ст.; яйця - 4 шт. сир твердий - 150 г; майонез - 300 г; петрушка кучерява - 4 гілочки. Приготування Моркву відварюємо в підсоленій воді. Хвилин через 15 після закипання виловлюємо саму довгу та рівну (з неї ми будемо робити прикраса), решту моркви готуємо до м'якості. Чорнослив півгодини розмочуємо в гарячій воді. Ягоди, призначені для сюрпризу, виймаємо через 10 хвилин.
Телятину варимо до готовності, охолодити і нарізаємо кубиками. М'ясо викладаємо на блюдо у вигляді квадрата і рясно присмачую майонезом.
Потім йде шар дрібно нарізаного чорносливу і шар пропущених через м'ясорубку волоських горіхів. Покриваємо зверху сіткою майонезу.
Потім викладаємо натерту на крупній тертці варену буряк. Саме час ховати «сюрприз». Знову - майонез, потім йде тертий сир, варена морква (пропустити через дрібну тертку) покрита майонезній сіткою.
Варені яйця натираємо на дрібній тертці, змішуємо з майонезом і обмазуємо «коробку» подарунка з усіх боків. Моркву нарізаємо тонкими стрічками, формуємо бант, і закріплюємо його по центру за допомогою зубочистки. Прикрашаємо гілочками петрушки.