Спочатку популярні консерви «шпроти» виготовлялися з дрібної балтійської рибки - шпрота (підвид європейського шпрота). Пізніше під цією назвою стали випускати також копчену салаку,каспійську кільку, молодь сельдяных риб та іншу подібну дрібну рибу. В СРСР консерви «шпроти» були мегапопулярны і були одним з,можна сказати, неодмінних атрибутів святкового столу. Зрозуміло, шпроти не слід занадто часто, оскільки спосіб їх приготування не можна вважати нешкідливими: в процесі копчення в будь-якому продукті утворюються і накопичуються шкідливі речовини. І, тим не менш, шпроти - це смачно. Їх можна просто подати до столу, як окрему закуску, або скласти з ними бутерброди, а можна приготувати салат зі шпротами, рецепт якого легко нафантазувати з того, що є під рукою. Існує безліч способів, як приготувати салат зі шпротами. Розберемося ж у них більш докладно.
Простий салат з картоплею Найпростіший рецепт - салат зі шпротами і картоплею - готується легко і швидко. Його особливо оцінять зайняті люди і холостяки, а також ті до кого несподівано прийшли гості, і треба швидко приготувати закуску.
Інгредієнти: шпроти - 1 банка; картопля середнього розміру - 3-4 шт.; курячі яйця - 2 шт.; зелена цибуля - 5 пір'я; огірок - 2 шт.; кріп і петрушка - по 8 гілочок; рослинне масло - 2 ст. ложки; сіль, мелений чорний перець - за смаком. Приготування Витягаємо шпроти з банки. Кожну рибку-шпротину акуратно розрізаємо на 2-3 шматочка. Огірок нарізаємо брусочками (або як вам більше подобається). Картоплю відварюємо «в мундирі», яйця - круто. Очищаємо від шкірки і шкаралупи, остуджуємо. Картоплю нарізаємо невеликими кубиками. Подрібнюємо яйця ножем - дрібними кубиками або натираємо на крупній тертці. Нарізаємо зелену цибульку і зелень. Можна просто змішати всі інгредієнти в салатниці і, поливши маслом, ще раз перемішати. Вийшов досить ситний смачний салат зі шпротами.
Листковий салат зі шпротами
Можна діяти інакше, якщо не поспішайте. Викладаємо салат зі шпротами шарами - кожен інгредієнт окремим шаром.
Інгредієнти: шпроти - 1 банка; зелена цибуля - 2-3 стебла; варена картопля - 4 шт.; огірок - 1 шт.; куряче яйце - 2 шт.; майонез - 1 пакет; подрібнена зелень - 2 ст. ложки; сіль - за смаком. Приготування Перед публікацією салату подрібніть в окремі тарілки всі інгредієнти і підготуйте сухе блюдо. Спочатку розподіліть по страві шматочки шпрот, посипте дрібно покришеною зеленою цибулею. Злегка змастіть майонезом. Наступний шар - картопля, його можна злегка присолити, а можна просто змастити майонезом. Потім викладайте огірок, курячі яйця. Посипте салат зеленню. Листковий салат зі шпротами чудово виглядає на будь-якому столі.
Салат зі шпротами і сиром
Більш щадним для фігури варіантом буде салат зі шпротами і сиром.
Інгредієнти: шпроти - 1 банка; курячі яйця - 2 шт.; твердий сир - 100-150 г; оливки без кісточок (темні чи світлі) - 10-20 шт.; лимон - 1/2 шт.; зелена цибуля - 5-8 пір'я; зелень кропу і петрушки - по пів пучка; майонез - 1 упаковка. Приготування Такий салат готувати ще швидше, адже треба відварити тільки яйця. Витягаємо рибку з банки і розминаємо виделкою. Оливки нарізаємо кожну на 3-4 частини. Зварені і охолоджені яйця, а також сир натираємо на крупній тертці. Зелень подрібнюємо ножем (не всю - залишимо трохи для прикраси). Всі інгредієнти вже в салатниці скроплюємо соком лимона, заправляємо майонезом і перемішуємо.Прикрашаємо гілочками зелені. Додавання в цей салат зі свіжих овочів, наприклад, огірка і червоного солодкого перцю, може значно поліпшити його смак і підвищити корисність, так само як і заміна майонезу на суміш рослинного масла з натуральним оцтом, припустимо, бальзамічним або світлим виноградним. До салату зі шпротами добре подавати білі або рожеві столові вина.