Мідії належать до сімейства двостулкових молюсків і є важливим промисловим морепродуктом, порівнянним за цінності з устрицями. З них можна готувати різні страви, в тому числі, салати з мідіями, рецепти яких дуже нескладні. Особливо гарні овочеві салати - ніжне м'ясо мідій чудово поєднується з овочами, фруктами, рисом, кукурудзою та іншими продуктами.
Простий салат з мідіями
Середземноморський салат з мідіями - рецепт простий, однак страва не залишить нікого байдужим.
Інгредієнти: мідії свіжі - близько 1 кг; цибуля ріпчаста -1 шт; солодкий червоний перець - 2 шт. стиглі помідори - 4 шт.; оливки без кісточок, темні або світлі -20 шт.; петрушка - 4-5 гілочок; базилік - 5-8 листків; часник - 1-2 зубчики; оливкова олія extravirgin -4 ст. ложки; лимонний сік - за смаком; перець мелений чорний - за смаком; сіль - за смаком. Приготування Мідії ретельно промиваємо в холодній проточній воді зі щіточкою, видаляючи вусики і бахромку. Бланшируем їх в киплячій воді. Видаляємо раковини і вибираємо потрібне м'ясо. Нарізаємо овочі і оливки. Готуємо заправку: змішуємо товчений часник з маслом, сіллю, спеціями і лимонним соком. Всі інгредієнти салату з'єднуємо в салатниці, поливаємо заправкою і перемішуємо. Ось, смачний і корисний салат з мідій з овочами готовий. Подавати добре з легкими світлими столовими винами. Цей простий салат з мідіями прикрасить будь-який стіл.
Салат з маринованими мідіями
Інгредієнти: мідії свіжі - близько 1 кг; ріпчаста червоний цибуля - 1 шт.; цибуля-порей - 1 стебло; солодкий червоний перець - 1 шт.; стиглі помідори - 4 шт.; оливки без кісточок світлі - 20 шт.; брокколі - 200 г; розмарин свіжий - 4-5 гілочок; базилік - 5 листочків; часник - 1-2 зубчики; оливкова олія extravirgin - 3 ст. ложки; лимонний сік - за смаком. Для маринаду:
часник - 4-5 зубчиків; лимон - 1 шт.; біле столове вино - 250мл; перець мелений чорний - за смаком; сіль - за смаком. Приготування Ретельно промиті в проточній холодній воді свіжі мідії бланшируем в окропі. Витягаємо їстівну частину, раковини викидаємо. Маринуємо м'ясо мідій як мінімум протягом 2-х годин в суміші білого вина, лимонного соку, товченого часнику, перцю і солі.
Брокколі ділимо на суцвіття, варимо протягом 3-5 хвилин і відкидаємо на друшляк. Червоний цибулю ріжемо тонкими чверть кільцями, а порей і оливки - кружальцями, перець - короткою соломкою. Помідори подрібнюємо довільно.
Мариноване м'ясо мідій відкидаємо на друшляк, змішати в салатниці з іншими підготовленими інгредієнтами. Заправляємо салат оливковою олією, часником, лимонним соком або бальзамічним натуральним світлим виноградним оцтом. Прикрашаємо свіжою зеленню. Салат з маринованими мідіями - рецепт, як бачите,нескладний, але цілком вишуканий.
Салат з мідіями і кукурудзою
Інгредієнти: свіже м'ясо мідій (бланшированное або мариноване) - 300г; кукурудза (консервована) - 300г; перець солодкий червоний - 1шт.; відварна картопля - 3-4 шт.; натуральний живий йогурт - 150мл; часник - 1-2 зубчики; цибуля зелена - 5-8 пір'я; зелень - за смаком. Приготування До підготовленого м'яса мідій додамо зерна консервованої кукурудзи, дрібно нарізану зелену цибульку, скибочки вареного картоплі, нарізаний соломкою солодкий перець. Приправимо подрібненим часником і зеленню. Заправити йогуртом і перемішаємо. Можна, звичайно ж, заправити салат олійною заправкою.
Добре також приготувати салат з мідій з сиром. Для цього просто додайте тертий сир (грам 100-150) в будь салатів з мідіями і овочами. Сир значно прикрасить смак салату. Взагалі, кожен може придумувати, як приготувати салат з мідій, адже молюски - дуже корисний і смачний продукт, в якому міститься маса цінних для організму людини речовин.