З найдавніших часів люди їдять сочевицю. Вона надзвичайно корисна, і до того ж володіє величезною перевагою перед іншими бобовими - її не треба замочувати і довго варити. Якщо ви захочете приготувати, наприклад, салат із зеленої сочевиці, то можете не турбуватися, що вона сильно розваритися. Інші сорти - червона або коричнева, варяться всього 10-20 хвилин у киплячій воді. Тому, щоб приготувати салат із сочевиці, вам багато часу не потрібно. А можете і зовсім скористатися консервованої - вам достатньо злити воду і змішати сочевицю з овочами, м'ясом і зеленню.
Салат з сочевицею і куркою
Будь-який з наведених нижче рецептів салату ви можете приготувати як з консервованої сочевиці, так і з попередньо провареної.
Інгредієнти: куряче філе - 500 г; цибуля - 1 шт.; сочевиця (консервована)- 150 г; майонез - 2 ст. ложки; соєвий соус - 1 ст. ложка; оцет яблучний - 1 ст. ложка; сіль, перець - за смаком. Приготування Куряче філе відварюємо. Цибулю чистимо і нарізаємо півкільцями, заливаємо холодною водою і додаємо яблучний оцет. Потім змішуємо сочевицю (попередньо зцідивши рідина), цибулю, додаємо соєвий соус, спеції і добре перемішуємо. Курку охолодити, подрібнюємо на шматочки і викладаємо на салат із сочевиці. Заправляємо майонезом, перемішуємо й подаємо.
Салат із сочевиці з грибами
Цей салат найкраще подавати теплим, але і в холодному вигляді він багатьом з вас сподобається. До речі, якщо поєднання бобових і грибів приводить вас у захват, то ми можемо запропонувати вам приготувати друге блюдо - сочевицю з грибами .
Інгредієнти: печериці - 10 шт.; квасоля стручкова - 300 г; сочевиця - 1/3 склянки; рослинне масло - 2 ст. ложки; соєвий соус - 2 ст. ложки; зелень (петрушка, кріп) - 1 жменя; часник - 5 зубчиків. Приготування Відварюємо сочевицю і зливаємо воду. Печериці нарізаємо, обсмажуємо на сухій сковороді, поки не випарується волога, потім додаємо 1 ст. ложку масла і продовжуємо смажити до готовності. Квасоля також обсмажуємо на окремій сковороді з рослинним маслом: на повільному вогні тушкуємо близько 10-12 хвилин під кришкою.
Тепер готуємо заправку для салату з сочевиці: подрібнюємо часник, дрібно ріжемо зелень, змішуємо інгредієнти і заливаємо соєвим соусом. У сковороді змішати квасолю, сочевицю, гриби, додаємо соус і прогріваємо на великому вогні 30 секунд. Знімаємо з вогню, накриваємо салат із сочевиці з грибами кришкою і даємо постояти 10-15 хвилин. Потім викладаємо в салатницю.
Теплий салат з сочевицею
Інгредієнти: сир фета - 200 г; оливки - 50 г; томати черрі - 150 г; рукола, сіль - за смаком; бальзамічний оцет - 1 ст. ложка; олія оливкова - 4 ст. ложки; сік 1/2 лайма; імбир - 05 ч. ложки; перець чорний - за смаком. Приготування Відварюємо на невеликому вогні сочевицю, потім зливаємо воду, змішуємо її з сиром фета (порізаним на кубики), томатами, порізаними на половинки і дрібно нарізаними оливками. Викладаємо в салатницю зелень, потім сочевицю і поливаємо заправкою з бальзамічного оцту,
оливкової олії, імбиру, чорного перцю і соку половинки лайма.
До речі, будь-який салат ви можете приготувати з пророщеної сочевиці, яка за своїми властивостями не поступається проростків пшениці. Проростити її ви можете самі, якщо заллєте водичкою, накриєте марлею і будете стежити, щоб сочевиця не була сухою. Коли вона дасть паростки, можете сміливо готувати салат із сочевиці з будь-якими інгредієнтами, які вам подобається додавати. Пророщена сочевиця буде володіти солодкуватим смаком і нагадувати зелений горошок. А до такого салату можна приготувати і відмінне перше блюдо - суп-пюре з сочевиці .