Традиційна для азіатських країн, морська капуста (ламінарія) як і раніше залишається рідкісним гостем на нашому столі,адже її гідності безперечні. Вона містить унікальний «букет» вітамінів і мікроелементів, і дієтологи в один голос радять вживати морську капусту кілька разів на тиждень. Ламінарія відмінно поєднується практично з будь-якими продуктами - овочами, м'ясом, рибою, грибами, сиром - надаючи салатів соковитість, пікантність і приємну гостроту.
Салат «Нарцис» з морською капустою і кукурудзою
Інгредієнти: капуста морська (маринована) - 250 г; крабові палички - 250 г; сир твердий - 100 г; яйця - 2 шт.; яблуко (зелене) - 1 шт.; кукурудза консервована - 200 г; часник - 2 зубчики; лук зелений - 1 шт.; майонез - 200 г; сіль, перець чорний мелений - за смаком. Приготування: З капусти та кукурудзи зливаємо рідину. Варені яйця і яблуко натираємо на крупній тертці, а крабові палички ріжемо кубиками. Змішуємо всі інгредієнти, заправляємо майонезом і пропущеним через прес часником, солимо, перчимо. Викладаємо салат гіркою на блюдо. Зверху присипаємо тертим сиром. Зернятками кукурудзи викладаємо квітку нарциса, стебло і листя робимо з пір'я зеленої цибулі. Перед подачею на стіл даємо готового салату настоятися пару годин у холодильнику.
Листковий салат: морська капуста з яйцем
Інгредієнти: картопля - 4 шт.; яйця - 4 шт.; капуста морська (консервована) - 200 г; шинка - 200 г; майонез - 4 ст. ложки; петрушка - 1 пучок; сіль, перець чорний мелений - за смаком. Приготування: Картоплю відварюємо в мундирах, чистимо і натираємо на крупній тертці, аналогічним чином робимо і з 3 вареними яйцями. Шинку нарізаємо тонкою соломкою, капусту відкидаємо на друшляк. З консервної банки робимо кільце і укладаємо на нього шарами, промазуючи кожен майонезом: картоплю, капусту, картоплю, шинку, яйця. Обережно видаляємо кільце. Зверху прикрашаємо салат часточками залишився яйця та зеленню.
Крабовий салат з морською капустою
Інгредієнти: м'ясо краба (консерви) - 200 г; яйця - 2 шт.; капуста морська (консервована) - 200 г; гриби свіжі - 300 г; корінь селери - 50 г; огірок солоний - 1 шт.; кріп - 1 пучок; майонез - 200 г; сіль, перець чорний мелений - за смаком. Приготування: Відварюємо окремо один від одного гриби, селеру і яйця, даємо охолонути і дрібно нарізаємо. Огірок кришимо невеликими кубиками, м'ясо краба ріжемо соломкою. Змішуємо всі складові з капустою, солимо і перчимо. Заправляємо салат майонезом і присипаємо зверху подрібненою зеленню.
Салат морська капуста з кальмарами
Інгредієнти: кальмари - 2 шт. огірок свіжий - 1 шт.; перець солодкий - 1 шт.; капуста морська (консервована) - 200 г; оливки зелені - 1/2 банки; лимон - 1/2 шт.; олія оливкова - 2 ст. ложки; сіль, перець чорний мелений - за смаком. Приготування: Тушки кальмарів чистимо, відварюємо в підсоленій воді і нарізаємо тонкою соломкою. Аналогічним чином кришимо перець і огірок. Ріжемо кільцями оливки. Капусту промиваємо і відкидаємо на друшляк. Всі інгредієнти змішуємо, солимо, перчимо, заправляємо олією. Готовий салат збризкуємо лимонним соком.
Смачний вітамінний салат з морською капустою
Інгредієнти: капуста морська (суха) - 1/2 пачки; морква - 1 шт.; грейпфрут - 1/3 шт.; цибуля зелена - 1 пучок; олія оливкова - 1 ст. ложка; насіння кунжутне - 1 ч. ложка. Приготування: Суху капусту висипаємо у велику миску і заливаємо водою через годину вона повинна збільшитися в об'ємі в три рази. Зливаємо рідину, що залишилася, і кидаємо капусту в каструлю з киплячою водою, варимо хвилин 10-15 на повільному вогні до м'якості. При варінні капуста буде виділяти всі аромати моря, але в салаті цей запах відчуватися не буде.
До речі, ламінарію можна і не варити, але в цьому випадку час замочування потрібно збільшити до декількох годин. Капусту відкидаємо на друшляк і злегка обсмажуємо на оливковій олії з додаванням соєвого соусу.
Варену моркву ріжемо соломкою. У грейпфрута видаляємо плівки і акуратно ділимо м'якоть на невеликі шматочки. Дрібно кришимо зелений лук. З'єднуємо всі з капустою і присипаємо готовий салат кунжутом.
В продовження морської теми на кухні не забудьте випробувати рецепти салат з мідіями і салат "Нептун" .