Гарбуз, найбільш звична для більшості з нас в печеному вигляді, але її чудово можна використовувати і сирий - у вигляді салату. До свіжої гарбузової м'якоті в салат зазвичай додають яблуко, морква або селеру. При приготуванні теплих салатів використовують злегка подпеченную або варений гарбуз . Пропонуємо вашій увазі підбірку з рецептів гарбузових салатів.
Салат з гарбуза і яблук
Інгредієнти: гарбуз - 250 г; яблука - 1-2 шт.; сік - 1/2 лимона; мед - 1/2 ст. ложки; сухарі (товчені) - 1/4 склянки. Приготування Гарбуз очищаємо від шкірки і насіння і нарізаємо соломкою, яблука ріжемо також. Змішуємо лимонний сік і мед, заправляємо салат цією сумішшю. Зверху салат посипаємо товченими сухарями.
Салат з гарбуза з морквою та селерою
Інгредієнти: гарбуз - 200 г; морква - 40 г; корінь селери - 25 г; кріп - 35 г; майонез - 10 р. Приготування Чистимо гарбуз і видаляємо насіння, м'якоть ріжемо дрібними кубиками. Моркву і селеру нарізаємо соломкою. Овочі з'єднуємо в салатнику, заправляємо майонезом і посипаємо рубаним кропом.
Салат з гарбуза з руколою
Інгредієнти: гарбуз - 1 кг; олія оливкова - 2 ст. ложки; масло горіхове - 50 мл; апельсини - 1/2 шт.; лимон - 1/2 шт.; рукола - 300 г; гранат - 1/4 шт.; соус наршараб - 2 ч. ложки; волоські горіхи - 50 г; сіль, перець чорний мелений, перець червоний мелений - за смаком. Приготування Очищену гарбуз ріжемо кубиками, викладаємо на деко, збризкуємо оливковою олією, перчимо і запікаємо в духовці при температурі 200 градусів 15 хвилин. Потім солимо, перемішуємо і запікаємо ще 15 хвилин, готову гарбуз виймаємо з духовки і охолодити до кімнатної температури. Змішуємо лимонний і апельсиновий сік з горіховим маслом, додаємо сіль і перець. Волоські горіхи подрібнюємо і обсмажуємо на сухій сковороді. Із зазначеної кількості граната виходить приблизно півсклянки зерен. Змішуємо горіхи з зернами граната і руколою, зверху викладаємо гарбуз і трохи збризкуємо наршарабом.
Салат з гарбуза з часником
Інгредієнти: гарбуз - 500 г; часник - 5-6 зубчиків; оцет або соєвий соус - 30 мл; рослинна олія - 50 мл; перець - за смаком. Приготування Нарізану скибочками гарбуз відварюємо в киплячій підсоленій воді 5 - 7 хвилин на повільному вогні. Готову гарбуз знімаємо з вогню, зливаємо воду і охолодити гарбуз. Відварну гарбуз ріжемо кубиками і змішати з подрібненим часником, додаємо соєвий соус або оцет, перчимо, перемішуємо. На сковороді підігріваємо олію і заправляємо їм салат.
Салат з гарбуза на зиму
Інгредієнти: гарбуз (очищена) - 600 г; яблука кислі - 05 кг; цибуля ріпка - 3 шт.; цукор - 3/4 склянки; сіль - 1 ч. ложка; коріандр мелений - 1 ч. ложка; імбир мелений - 05 ч. ложка; кориця мелена - 05 ч. ложки; цедра 1 лимона. Приготування Очищені гарбуз і яблука ріжемо кубиками. Цибулю чистимо і дрібно ріжемо всі овочі складаємо в емальований посуд, додаємо сіль, цукор і всі спеції і ретельно перемішуємо. Даємо овочам трохи постояти, щоб виділився сік. Потім овочі поставити на плиту і довівши до кипіння гасити 25 хвилин під кришкою на маленькому вогні, весь час помішуючи. Готовий салат розкладаємо в сухі стерилізовані банки і закатуємо сухими простерилизованными кришками. Банки перевертаємо догори дном, вкриваємо і даємо охолонути, потім зберігаємо заготовки з гарбуза в темному і прохолодному місці.
Салат з гарбуза з сиром
Інгредієнти: гарбуз солодкий - 200-300 р; адигейський сир - 50-60 г; листя салату - 1/2 пучка; сіль, перець - за смаком; оливкова олія - 2 ст. ложки; топлене масло - 2 ст. ложки; гірчиця - 1/2 ч. ложки. Приготування Гарбуз чистимо і видаляємо насіння, м'якоть ріжемо невеликими кубиками і обсмажуємо на топленому маслі. Викладаємо на паперовий рушник, даючи зайвому жиру стекти. Салатник викладаємо листям салату, зверху - кубики гарбуза. Готуємо заправку для салату: змішуємо оливкове масло і гірчицю, солимо і перчимо. Відламує руками маленькі шматочки сиру і рівномірно викладаємо їх зверху гарбуза, поливаємо приготовленої заправкою.