Салат з «айсбергом» - одне з багатьох страв, які прославилися не своїм смаком, а загальною користю. Втім, насичуватися вітамінами через «не можу» вам теж не доведеться, адже у «айсберга» прекрасна текстура, а відсутність його власного смаку з лишком компенсується правильної заправкою і інгредієнтами салату.
Давайте розбиратися з тим, що можна приготувати, якщо під рукою виявився качан «айсберга».
Французький салат з «айсбергом»
Інгредієнти: Для салату:
салат «айсберг» - 1 качан; редис - 4 шт.; зелена цибуля - 5 пір'їн; огірок - 1 шт.; морква - 1 шт. Для заправки:
білий винний оцет - 3 ст. ложки; цукор - 3 ст. ложки; кетчуп - 1/2 ст.; оливкова олія - 1/4 ст.; часник сушений - 1 ч. ложка; вустерширський соус - 2 ч. ложки; сіль, перець. Приготування Огірок ріжемо навпіл і очистити від насіння, нарізаємо овоч півкільцями. Редис ріжемо тонкими кільцями, "айсберг" - соломкою, а моркву тремо на крупній тертці.
У блендер закладаємо всі інгредієнти для заправки, і збиваємо до однорідності. Пробуємо готовий соус і приправляємо сіллю і перцем за смаком.
Змішуємо всі інгредієнти для салату у великій мисці, поливаємо зверху соусом і прикрашаємо подрібненим зеленим цибулею.
Листковий салат з «айсбергом»
Інгредієнти: Для салату:
салат «айсберг» - 2 качана; свіжий шпинат - 200 г; болгарський перець - 2 шт.; яйця - 8 шт.; шинка - 300 г; томат - 2 шт.; зелена цибуля; твердий сир - 200 р. Для заправки:
майонез - 1/2 ст.; сметана - 1/2 ст.; цукор - 1 ч. ложка; сіль - за смаком; лимонний сік - 1 ч. ложка; кріп - за смаком. Приготування «Айсберг» нарізаємо крупною соломкою і викладаємо на дно салатника. Поверх нарізаного салату викладаємо листя шпинату, посипаємо сіллю і перцем. Розкладаємо нарізані кубиками томати, наступним шаром йдуть відварені яйця, трохи зеленої цибулі, потім шматочки шинки, тертий сир. Вінчає наш салат заправка: майонез змішуємо зі сметаною, приправляємо цукром, сіллю, лимонним соком за смаком, рівномірно розподіляємо заправку фінальним шаром і посипаємо блюдо подрібненим кропом.
Салат з куркою і «айсбергом»
Інгредієнти: куряче філе - 1 шт.; салат «айсберг» - 1 качан; яблуко - 1 шт.; лісові горіхи - 1 жменя; зелена цибуля - за смаком; блакитний сир - 100 г; бекон - 2 смужки; майонез; лимон - 1 шт.; часник - 1 зубчик. Приготування «Айсберг» розрізаємо на 4 частини і обполіскуємо холодною водою. Яблуко нарізаємо кубиками і скроплюємо лимонним соком. Зелену цибулю подрібнюємо, часник розтираємо ножем в пасту. Горіхи грубо рубаємо ножем.
На сковороді з рослинним маслом обсмажуємо курячу грудку і смужки бекону до зарум'янювання. Куру нарізаємо кубиками, бекон і «айсберг» - смужками.
У невеликій мисці змішуємо майонез, м'який блакитний сир, часникову пасту, сік 1/2 лимона і пару столових ложок рослинного масла. Змішуємо всі раніше подрібнені інгредієнти в салатник і поливаємо сирно-майонезній заправкою.
Салат з «айсбергом» і чіпсами
Інгредієнти: яловичина (вирізка) - 400 г; «айсберг» - 1 качан; сир «Чеддер» (тертий) - 1 ст.; томат - 1 шт.; маслини - 1 /2 ст.; червоний цибуля - 1/2 шт.; оливкова олія - 1 1/2 ст. ложки; червоний винний оцет - 1 ч. ложка; чіпси тортилья (подрібнені) - 2 1/2 ст.; сметана - за смаком; сіль, перець - за смаком. Приготування Яловичину приправляємо сіллю і перцем і швидко обсмажуємо з обох боків до рум'янцю так, щоб м'ясо залишилося рожевим всередині.
«Айсберг» промиваємо та нарізаємо соломкою. Томати подрібнюємо кубиками і закладаємо в салатник разом з «Айсбергом». Додаємо в салатник маслини, тертий сир і тонкі кільця червоного цибулі. Заправляємо страву маслом, оцтом, сіллю і перцем. Перемішуємо. Викладаємо поверх салату яловичину, а в окрему миску насипаємо подрібнені чіпси . Подаємо салат зі сметаною.