Кускус перекладається з арабської язика як «їжа» і був він в основному їжею бідняків. Роблять його, як і манну крупи з пшениці твердих сортів. До шістдесятих років двадцятого століття кускус виготовляли вручну, скачуючи з манної крупи невеликі кульки, розміром 1-15 мм. Після 1963 року виробництво цієї крупи здійснюється на промислових підприємствах.
Готується кускус дуже швидко і просто. Досить залити порцію крупи окропом на 10 хвилин або потримати такий же час на пару. Розм'якшена крупа добре вбирає соки і аромати продуктів, з якими з'єднується в процесі приготування страв з кускусу .
Кускус часто використовують в дієтах для схуднення, так як після включення його у раціон харчування, рівень глюкози в крові людини підвищується значно повільніше, ніж при живленні іншими продуктами.
Регулярне вживання кускусу в їжу допомагає зняти симптоми депресії, покращує сон, зменшує стомлюваність організму. Давайте розглянемо кілька рецептів салату з кускусом.
Рибний салат з кускусом
Інгредієнти: кускус - 1 склянка; копчений вугор - 100 г; консервована в маслі риба - 1 банка; цибулина - 1 шт. зварені круто яйця - 4 шт.; майонез - 250 г; сіль. Приготування Заливаємо кускус киплячою водою, додавши трохи рослинного масла і солі. Залишаємо на 5-10 хвилин постояти.
Нарізаємо на дрібні шматочки, цибулю і яйця. М'ясо вугра і консервовану рибу розминаємо виделкою. Всі складові салату перемішуємо з майонезом. Солимо на свій смак.
Салат з кускусу з помідорами
Інгредієнти: приготований кускус - 1 склянка; великі солодкі помідори - 2 шт.; м'ята і петрушка - по 1 пучку; оливкова олія - 4 столові ложки; сік лимона - півтори столові ложки; мелений чорний перець і сіль за смаком. Приготування Подрібнюємо зелень. Помідори на пару секунд поміщаємо в окріп, щоб легше було зняти з них шкірку, нарізаємо на скибочки. Змішуємо кускус з м'ятою, петрушкою і помідорами. Поливаємо сумішшю рослинного масла, соку лимона, перцю і солі.