В'єтнамська кухня, проста, здорова, гостра і пряна, характеризується використанням різних оригінальних традиційних соусів, рису, фруктів і овочів, а також ароматних трав, що виростають в регіоні.
В'єтнамські салати - чудова ідея для вечірки, вони прості і, можна сказати, геніальні. Піклується про фігуру можна абсолютно спокійно їсти такі страви, вони гармонійні і чудово збалансовані.
Зазвичай у В'єтнамі салати подають на початку трапези. Відомо безліч рецептів різних традиційних салатів, однак на практиці використовуються найпростіші, чим і чудова в'єтнамська харчова культура. Готувати такі салати нескладно. Нетипові для пострадянського столу продукти можна придбати в спеціалізованих крамницях, відділах супермаркетів або на азіатських ринках у великих містах. Наводимо деякі рецепти.
В'єтнамський салат з кальмарами
Інгредієнти: тушки кальмара - 3-4 шт. (або філе кальмара близько 300 г); капуста білокачанна або пекінська - близько 200 г; солодкий перець червоний - 1-2 шт.; цибуля ріпчаста червоний - 1 шт.; зелень різна (лимонне сорго, петрушка, кінза, базилік). Інгредієнти для заправки:
соєвий соус - 1 ст. ложка; в'єтнамський рибний соус - 1 ст. ложка; сік лайма - 1-2 ст. ложки; червоний перець гострий - 05-1 шт.; часник - 4-5 зубчиків; кунжутне масло - 1 ст. ложка. Приготування Тушки кальмара ошпарим окропом і очистимо від плівок і хрящів. Відваримо їх у підсоленій воді протягом 3-х хвилин, не більше, остудимо і наріжемо кільцями (точніше - спіральками) або соломкою. Нашинкуем тонко капусту, а солодкий перець і цибулю наріжемо короткою соломкою. Дрібно нарубим зелень.
Часник і гострий перець истолчем в ступці. Додамо соєвий соус, кунжутне масло і рибний соус. Змішаємо всі інгредієнти в салатниці. Подаємо з рисом.
Простий салат зі смаженою свининою і рисовою локшиною Інгредієнти: щодо жирна свинина (бекон або грудинка) - 300 г; цибуля ріпчаста червоний - 1 шт.; рисова локшина - 200 г; солодкий перець червоний - 2 шт.; часник - 2-5 зубчиків; гострий перець червоний; зелень (кінза, петрушка, лимонне сорго); соєвий соус; кунжутна олія для обсмажування; лайм - 1 шт. Приготування Очищений лук наріжемо чверть кільцями і обсмажимо в сковороді на сильному вогні. М'ясо наріжемо нетовстими короткими смужками упоперек волокон і додамо в сковороду. Обсмажуємо все разом до красивого відтінку і апетитного запаху, активно помішуючи лопаткою і струшуючи сковороду.
Рисову коротку локшину закладаємо в миску і заливаємо крутим окропом. Через 3 хвилини зливаємо воду (можна відкинути на друшляк). Зелень, гострий червоний перець і часник дрібно рубаємо. Всі інгредієнти змішуємо в салатниці і заправляємо сумішшю соєвого соусу з соком лайма.
Салат з куркою і зеленої папайя куряче м'ясо (філе) - 300 г; папайя зелена - 1 штука (або два плоду манго); лайм - 1 шт.; соєвий соус - 1 ст. ложка; соус рибний в’єтнамська - 3 ст. ложки; олія кунжутна - 3 ст. ложки; перець солодкий червоний - 1-2 шт.; перець гострий червоний або зелений свіжий; насіння кунжуту - 2 столових ложки з «гіркою»; часник - 2-3 зубчики; зелень (лимонне сорго, кінза, петрушка, базилік). Приготування Куряче м'ясо наріжемо смужками і відваримо протягом 25-30 хвилин з цибулею і спеціями. Винесемо м'ясо з бульйону. Папайю або манго разрежем, видалимо насіння (кісточки) і наріжемо тонкими недовгими скибочками, а солодкий перець - короткою соломкою. Нарубим зелень. Змішаємо ці інгредієнти в салатниці. Додамо насіння кунжуту.
Гострий перець і часник порубаємо максимально дрібно або истолчем в ступці. Додамо до часнику і перцю соєвий і рибний соус, кунжутне
олія і сік лайма. Заправимо салат і дамо йому постояти хвилин 20. Наш легкий салат з куркою готовий!
До в'єтнамським салатів добре подавати алкогольні напої на основі рису, фруктові вина виноградні класичні французькі вина або спеціальні міцні вина.
Якщо ви цікавитеся іншими подібними рецептами, пропонуємо спробувати салати в мексиканському стилі це також не менш смачно і гостро.