Дуже приємно за святковим столом отримати вишукану і елегантну порцію чудово смачного салату, який в якійсь мірі нагадає всім звичний салат «Оселедець під шубою» . Проте в цьому блюді смакова гамма набагато ширший. Рекомендуємо вам приготувати цей шикарний салат, який називається «Мана».
Класичний рецепт салату «Мара»
На приготування цього дивовижного і красивого салату вам знадобиться приблизно 2 години вільного часу. Страва не надто легко в приготуванні, але зате результат вас приємно здивує, а смак неодмінно порадує. Отже, давайте приступимо!
Інгредієнти: Для салату:
картопля - 3 шт.; майонез - 3 ст. ложки; чорний мелений перець і сіль - за смаком; солона оселедець - 200 г; часник - 1 зубчик; фіолетовий ріпчаста цибуля - 1 шт.; морква - 1 шт.; буряк - 2 шт.; сир твердий - 100 г; суміш перців - за смаком. Для прикраси:
свіжа журавлина - 30 г; фіолетовий ріпчаста цибуля - 05 шт.; зелена цибуля - 20 р. Приготування Отже, розповімо, як правильно приготувати салат «Мана». Для початку необхідно підготувати окремо всі інгредієнти. Солону оселедець обробляємо, видаляємо кістки, луску і філе нарізаємо дрібними кубиками. Овочі добре промиваємо, кладемо в каструлю, заливаємо водою, ставимо на середній вогонь і відварюємо до готовності, а трохи, підсолюємо.
Також нам знадобиться для салату фіолетовий цибулю, сир, майонез і зубчик часнику. Далі цибулю очищаємо від лушпиння і дрібненько шаткуємо. Відварену моркву чистимо і разом з сиром кришимо маленькими кубиками. Потім додаємо трохи майонезу, посипаємо сумішшю перців і ретельно перемішуємо. Буряк теж очищаємо, натираємо на тертці з великими отворами, видавлюємо через землянку зубчик часничку, кладемо майонез і перемішуємо. Очищений відварна картопля натираємо на крупній тертці, додаємо столову ложку майонезу, щіпку солі з травами і мелений чорний перець.
Тепер переходимо безпосередньо до складання нашого салату. На плоску тарілку встановлюємо металеве кільце і викладаємо в нього приготовану картопляну суміш. Злегка утрамбовуємо масу, а потім кладемо шар з дрібно шинкованої фіолетового лука. Далі покриваємо всі нарізаним філе оселедця, шаром бурякової маси і завершальним шаром викладаємо морквяну масу з сиром. Після цього акуратно прибираємо металеве кільце і прикрашаємо салатик готовий на свій смак. Наприклад, півкільцями фіолетового цибулі, подрібненим зеленою цибулею або свіжими ягодами журавлини.
Рецепт салату «Мара» з сирою морквою
Інгредієнти: слабосолона оселедець - 1 шт.; картопля - 3 шт.; цибулина - 1 шт.; буряк - 1 шт.; морква - 1 шт.; сир твердих сортів - 150 г; майонез - за смаком; сіль - за смаком; часник - 2 зубчики; свіжа зелень за бажанням. Приготування Картоплю і буряк миємо й відварюємо до готовності. Потім овочі охолоджуємо і очищаємо від шкірки. Оселедець обробляємо і нарізаємо філе тонкими невеликими шматочками.
Тепер готуємо на окремих тарілочках змішані шари. Картоплю натираємо на тертці, солимо і змішуємо з майонезом. Буряк тремо на крупній тертці, видавлюємо очищений часник, заправляємо майонезом і перемішуємо.
Сир тремо на середній терочке, а сиру моркву чистимо, миємо й натираємо на дрібній тертці. Солимо, змішуємо з майонезом. Тепер збираємо салат «Мара» за шарами: спочатку картоплю, потім буряк, потім оселедець. Зверху викладаємо очищений і нашатковану півкільцями цибулю і останнім шаром кладемо моркву з сиром. Прикрашаємо салат за бажанням маслинами, ягодами дзьоби, півкільцями фіолетового цибулі або пір'ям зеленого лука, нарізаними навскоси.