У холодну пору року поласувати освіжаючим салатами вдається далеко не завжди, та й овочі не в сезон далеко не радують своїм смаком. Щоб порадувати себе легкою салатною закускою, не обов'язково затарюватися огірками, помідорами і редисом, в холодну пору року хороший салат вийти і з сезонних овочів, наприклад, з буряка з морквою.
Салат з буряком, капустою і морквою
Інгредієнти: капуста - 1 качан; морква - 2 шт.; буряк - 3 шт.; соус тахін - 3 ст. ложки; лимонний сік - 2 ст. ложки; соєвий соус - 1 ст. ложка; перець - 1/2 ч. ложки; сіль - за смаком; гарбузове насіння. Приготування Капусту очистити від зовнішнього листя і моєму. Моркву і буряк чистимо від шкірки. Натираємо всі інгредієнти на тертці, капусту шаткуємо на дрібній шатківниці.
В окремій мисці готуємо заправку: змішати лимонний сік, соєвий соус, перець, сіль і соус тахині. Перемішуємо овочі з заправкою в салатник і подаємо до столу, прикрасивши гарбузовим насінням.
Салат з буряка, моркви і картоплі
Салат з буряка, моркви і картоплі, а по-простому - вінегрет присутній на нашому столі вже не перший десяток років. Так чому б не віддати данину цьому славному, перевіреного часом страви і не приготувати його на сьогоднішній вечерю на трохи більш сучасному вигляді?
Інгредієнти: морква - 2 шт.; картопля - 2 шт.; буряк - 1 шт.; ріпчаста цибуля - 1 шт.; солоні огірки - 75 г; сметана - 1 ст. ложка; майонез - 1 ст. ложка; каперси - 1 ст. ложка; сіль, перець - за смаком; зелень для прикраси. Приготування Морква, картопля і буряк моєму, але не чистимо. Кладемо овочі в каструлю: морква з картоплею разом, а буряк - окремо, щоб не пофарбувати інші овочі. Заливаємо овочі водою і ставимо на плиту. Як тільки вода закипить, зменшуємо вогонь і варимо все близько 40 хвилин або до м'якості. Зливаємо воду, даємо овочам охолонути і очищаємо їх від шкірки.
Тепер приходить час нарізки, подрібнювати овочі на вінегрет необхідно невеликими кубиками. Попутно не забуваємо дрібно нарізати цибулю, солоні огірки і зелень.
Майонез, сметану і каперси змішуємо в окремій тарілці, солимо і перчимо. Заправляємо овочі отриманим соусом і подаємо до столу, не забувши прикрасити салат зеленню.
Салат з буряка з морквою і яблуком
Інгредієнти: буряк - 2 шт.; морква - 2 шт.; зелене яблуко - 1 шт.; петрушка; лимонний сік - 1 ч. ложка; білий винний оцет - 2 ч. ложки; мед - 1 ч. ложка; діжонська гірчиця - 1 ч. ложка; оливкова олія - 3 ст. ложки; сіль, перець. Приготування Буряк і моркву миємо і чистимо від шкірки. Натираємо обидва овоча і яблуко на крупній тертці. У невеликій мисці змішуємо лимонний сік, оцет, мед, діжонську гірчицю і оливкове масло. Солимо і перчимо.
Поміщаємо натерті овочі в салатник і заправляємо готовим соусом до смаку. Посипаємо салат подрібненою петрушкою і, за бажанням, насінням, або горіхами.
Салат з сиром, буряком і морквою
Інгредієнти: буряк - 1 кг; морква - 6 шт.; оливкова олія - 3 ст. ложки; сіль, перець; апельсиновий сік - 3 ст. ложки; винний оцет - 1 1/2 ч. ложки; тархун - 1 1/2 ч. ложки; цикорій - 3 шт.; козячий сир - 250 г; горіхи пекан - за смаком. Приготування Моркву і буряк чистимо і нарізаємо великими шматками. Викладаємо овочі на деко для випічки і поливаємо оливковою олією. Солимо і перчимо все за смаком. Запікаємо моркву з буряком при 200 градусах до м'якості (близько 25-30 хвилин). Даємо овочам охолонути 5 хвилин.
Тим часом окремо збиваємо апельсиновий сік, оцет і залишки оливкової олії. Додаємо в заправку подрібнений тархун.
У глибоку миску, або на дошку викладаємо запечені овочі та поливаємо їх заправкою. Поверх салату розкладаємо шматочки козячого сиру, подрібнені горіхи і подаємо до столу.