Один з найбільш доступних відповідей на питання, як забезпечити себе та свою родину вітамінами в зиязикай період, який в наших широтах може тривати до півроку - це приготувати салат з буряком і горіхами. А вже який - солодкий або солоний, з часничком або з медом - вибирати вам!
Простий салат з буряка з горіхами
Інгредієнти: буряк - 1 кг; чорнослив - 300 г; горіхи волоські - 200 г; часник - 4 зубки; майонез - 100 г; сіль, перець чорний мелений - за смаком. Приготування Варену буряк чистимо і натираємо на крупній тертці. Злегка обсмажені (для посилення аромату) на сухій сковорідці горіхи рубаємо ножем в крихту. Чорнослив промиваємо і заливаємо на пару хвилин окропом, після нарізаємо невеликими шматочками. Змішуємо буряк, чорнослив і горіхи. Заправляємо салат пропущеним через прес часником і майонезом. Солимо, перчимо. Розкладаємо по креманкам і подаємо до столу.
Салат «Вітамінний» - буряк з волоським горіхом, яблуками і чорносливом
Інгредієнти: буряк - 1 шт.; яблуко зелене - 1 шт.; чорнослив - 5 шт.; родзинки - 1 ст. ложка; горіхи волоські - 1/3 ст.; сметана - 2 ст. ложки. Приготування Сиру очищену буряк шаткуємо в тоненьку соломку. Також нарізаємо яблуко без шкірки. Додаємо запарений в окропі родзинки, шматочки чорносливу і рубані горіхи. Заправляємо салат сметаною і тут же споживаємо, щоб не розгубити жодного витаминчика.
Салат «Десертний» з буряка з сухофруктами Інгредієнти: буряк - 500 г; чорнослив - 200 г; фініки - 6 шт.; родзинки - 1/4 ст.; фундук - 1/4 ст.; горіхи волоські - 1 /4 ст.; мед - 3 ст. ложки; сік лимона - 1 ст. ложка. Приготування Родзинки і чорнослив на кілька хвилин заливаємо окропом. Після того, як сухофрукти трохи розбухнуть, відкидаємо їх на друшляк і витираємо паперовим рушником. Чорнослив, як і фініки, нарізаємо невеликими шматочками. Підсушені на сковорідці горіхи пропускаємо через м'ясорубку. Попередньо відварену буряк тремо на крупній тертці. Змішуємо всі складові салату і заправляємо медом з лимонним соком.
Салат з буряком, куркою, горіхами і чорносливом
Інгредієнти: буряк - 1 шт.; філе курки - 150 г; яблуко зелене - 1 шт.; чорнослив - 10 шт.; горіхи волоські - 1/3 ст.; йогурт - 5 ст. ложок; сіль, перець чорний мелений - за смаком. Приготування Відварену в підсоленій воді курячі грудки нарізаємо невеликими кубиками. Варений буряк і очищене від шкірки яблуко кришимо тонкою соломкою. Яблуко, щоб не потемніло, збризкуємо лимонним соком. Дрібними шматочками нарізаємо половину чорносливу і рубаємо ножем горіхи. З йогурту готуємо заправку для салату, додавши до нього чорнослив, горіхи, сіль і перець.
Викладаємо шарами, промазуючи кожен заправкою: курку, яблуко і буряк. Зверху прикрашаємо половинками чорносливу і зеленню. Наполягаємо в холодильнику не менше півгодини, і подаємо до столу ще одну варіацію на тему «Королівського салату» .