Незважаючи на подібне оригінальне поєднання, салати з оселедця з яблуками вже досить давно і міцно засіли в нашому меню. Кисло-солодкі яблука допомагають відтінити солоність риби і злегка згладити її, зробивши смак більш м'яким.
Давайте спробуємо поекспериментувати з цим поєднанням, додавши його знаменитий салат «Шуба» . Про те, як приготувати шубу з яблуками читайте в рецептах нижче.
Рецепт салату «Шуба з яблуком»
Інгредієнти: малосольна оселедець - 1 шт.; кисле яблуко - 1 шт.; буряк - 1 шт.; морква - 1 шт.; картопля - 2-3 шт.; ріпчаста цибуля - 1/2 шт.; сіль, перець - за смаком; цукор - 1 ч. ложка; оцет - 1/2 ч. ложки; майонез. Приготування Почнемо приготування салату з підготовки інгредієнтів. Рибу филетируем, а готове філе відокремлюємо від кісток. Оселедець ріжемо великими кубиками. Овочі (картопля, морква, буряк) миємо і варимо в мундирах до готовності, в окремих каструлях. Відварені овочі остуджуємо, чистимо і подрібнюємо: морква і буряк натираємо на крупній тертці, а картоплю ріжемо кубиками. Ріпчасту цибулю подрібнюємо і замочуємо в суміші оцту з цукром. Яблуко чистимо від насіння і шкірки і також натираємо на тертці.
Переходимо до формування салату. На плоске блюдо для сервірування шарами викладаємо картоплю, за ним оселедець, шар цибулі, натерте яблуко, морква і буряк. Кожен шар у проміжках промазуємо майонезом. Прикрашаємо салат зеленню і залишаємо просочуватися в холодильнику приблизно 1-15 години.
Салат «Царська шуба» з яблуком
Інгредієнти: картопля - 2 шт.; сьомга малосольна - 400 г; крабове м'ясо, або палички - 200 г; відварений буряк - 1 шт.; авокадо - 1 шт.; червона ікра - 1 банка; сметана, майонез для заправки; сіль, перець - за смаком. Приготування Картоплю і буряк миємо й відварюємо в мундирах. Обидва готових овоча остуджуємо, очищаємо і натираємо на крупній тертці. Малосольну рибу очищаємо від кісток і шкіри і нарізаємо великими кубиками. Авокадо чистимо і також ріжемо кубиками. Майонез і сметану змішуємо в рівних частинах.
На дно салатника кладемо шар картоплі і промазуємо його соусом. Зверху викладаємо рибу, за нею авокадо, і посипаємо невелику кількість меленого чорного перцю. Далі йде нарізане м'ясо краба. Знову змащуємо салат соусом. Кладемо шар буряків і покриваємо його соусом. Прикрашаємо салат з червоною ікрою і ставимо охолоджуватися на 30-40 хвилин.
«Шуба» з яблуком і яйцем
Інгредієнти: картопля - 2 шт.; буряк - 1 шт.; яйця - 3 шт.; яблуко - 1 шт.; малосольна оселедець (філе) - 2 шт.; майонез; сіль, перець. Приготування Картоплю і буряк відварюємо окремо одне від одного до готовності. Остуджуємо і очищаємо обидва овоча, натираємо їх на тертці. Яйця відварюємо круто і дрібно нарізаємо. Малосольну оселедець перевіряємо на наявність кісток і, в разі чого, видаляємо їх з допомогою пінцета, а саму рибу ріжемо дрібними шматочками. Яблука натираємо на крупній тертці і змішати з нарізаним яйцем.
Переходимо до викладання «Шуби» на страву: першим шаром кладемо картоплю, промазуємо все майонезом, зверху викладаємо шматочки оселедця, потім яйця з блоком, також покриваємо майонезом і завершальним шаром укладаємо буряк.
Закуска «Риба під шубою» з яблуком
Інгредієнти: оселедець (копчена) - 1 шт.; буряк - 1 шт.; яблуко - 1 шт.; картопля - 1 шт.; морква - 1 шт.; майонез - 1 упаковка; плавлений сир. Приготування Овочі чистимо, відварюємо і натираємо на дрібній тертці. Аналогічним чином натираємо яблуко і сир. Рибу очищаємо від кісток і розгортаємо в одне філе. Укладаємо оселедець на харчову плівку і кладемо шарами картоплю, буряк, моркву, яблуко і сир. Кожен шар змащуємо майонезом. Звертаємо рибу в рулет і залишаємо його на 12 годин у холодильнику. Нарізаємо закуску і подаємо до столу.